Ciasta i desery bez pieczenia
1. Truskawkowa pianka- https://www.doradcasmaku.pl/przepis/221226/truskawkowa-pianka.html
Deser przygotowuje się bardzo szybko, a wystarczy do niego tylko jogurt grecki, galaretka truskawkowa, 1 łyżka żelatyny, świeże truskawki, płatki czekolady.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i studzimy, następnie wstawiamy do lodówki aby galaretka lekko stężała. Następnie miksujemy ją z 330 ml jogurtu greckiego, dodajemy cienkie plasterki truskawek i wylewamy do formy, wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Jako że masa była niska pokroiłam ją i ułożyłam po 2 warstwy, posypałam płatkami deserowej czekolady i obłożyłam połówkami truskawek.
2. Szybki tort brzoskwiniowy z wykorzystaniem gotowych spodów do tortów https://www.doradcasmaku.pl/przepis/224759/tort-brzoskwiniowy.html Korzystając z tych spodów, można przygotować równie smaczny tort jak na domowym biszkopcie,Te spody są dobrym wyjściem dla osób, które nie mają zdolności kulinarnych, albo dla tych, którym zależy na zaoszczędzeniu czasu. Cały tort był gotowy do spożycia w 1,5 godziny.
Składniki:
- 1 szt. jasny spód tortowy,
- 400 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 galaretka brzoskwiniowa,
- 1 żelatyna-fix deserowa,
- 1 op. brzoskwiń w puszce,
- płatki czekolady,
- gwiazdki cukrowe,
- polewa do tortów żółta w proszku
Gotowe biszkopty są trochę większe niż moja 24 cm tortownica, wykroiłam za pomocą spodu od formy koło, a rant który pozostał wykorzystałam jako bok tortu. Brzoskwinie odsączyć z soku, jedną zostawić do dekoracji, natomiast sok wykorzystać do nasączenia biszkoptu.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 100 ml wrzącej wody, pozostawić do ostudzenia, gdy będzie lekko tężeć zmiksować ją z 400 ml jogurtu greckiego z 2 łyżkami cukru pudru, wyłożyć masę na biszkopt i wstawić do lodówki. Pozostałe brzoskwinie zmiksować blenderem ręcznym i wymieszać z żelatyną-fix deserową przygotowaną wg opisu na opakowaniu, wyłożyć jako kolejną warstwę tortu. Pozostałą brzoskwinią, pokroić w plastry i ułożyć na powierzchni tortu.
Powierzchnie tortu pokryć polewą do tortów przygotowana wg opisu na opakowaniu. Wstawić na chwilę do lodówki. Dekorujemy cukrowymi gwiazdkami i płatkami czekolady.
3. Kolejna propozycja to torcik śmietanowo-truskawkowy:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/223280/torcik-smietanowo-truskawkowy.html
Torcik śmietanowo - truskawkowy, ja nazywam hiszpańskim, przepis wykorzystuję od dawna, gdyż przygotowuje się go łatwo i szybko. Nie lubimy ciast ciężkich z kremami, więc ten najbardziej odpowiada moim domownikom. Do przygotowania ciasta używam dowolnych owoców, przeważnie sezonowych lub z puszki zimą. Dzisiaj proponuję Torcik śmietanowo-truskawkowy.
motylki cukrowe
4. Deser truskawkowy:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/222725/deser-truskawkowy.html
Na koniec dnia zapraszam na deser truskawkowy na bazie jogurtu naturalnego, truskawek i żelatyną-fix deserową , która łatwo i szybko rozpuszcza się w wodzie oraz idealnie łączy się z serkami, twarogiem, śmietanką, jogurtem a także z owocami. Dzięki temu deser był niezwykle aksamitny, puszysty i bez żadnych grudek. Deser zniknął w oka mgnieniu:)
Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
1 op. żelatyny-fix deserowej
100 ml truskawek
500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
srebrne kulki dekoracyjne
250 g umytych, bez szypułek truskawek miksujemy blenderem. Opakowanie Żelatynę- fix wsypujemy do mieszanki 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzącej wody, krótko miksujemy , po czym od razu dodajemy ją do zmiksowanego jogurtu naturalnego ze 100 ml cukru , łączymy wszystko mikserem na jednolitą masę, dodajemy zmiksowane truskawki, łyżką mieszamy ale nie na jednolitą masę, wlewamy do tortownicy z kominkiem, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 1 godziny do stężenia. Pozostałe truskawki kroimy w plastry i układamy na tężejącej masie. Galaretkę truskawkową przygotowujemy z 300 ml wrzącej wody, studzimy i wylewamy na masę z truskawkami, wstawiamy do lodówki aby całość stężała. Dla dekoracji posypujemy deser srebrnymi kulkami, trzeba pamiętać by używać ich po zastygnięciu galaretki, gdyż srebrna powłoka rozpuszcza się w płynie.