Cebula

Cebula to warzywko, które koniecznie musi być w moim warzywniaczku. Dodaję ją do wielu dań ponieważ podkreśla ich smak. Przynajmniej jedna cebulka gości w wielu moich daniach. Obowiązkowo dodaję ją do przygotowania bulionu jak również do wielu zup. Sporo cebulki znalazło się też w moich przetworach. Można ją smażyć, dusić, gotować, zapiekać, grillować i jeść na surowo. Stanowi idealny duet z pomidorem. Podobnie jak czosnek ma wiele właściwości leczniczych. Nam zawsze pomaga na kaszel syrop z cebuli. Wystarczy cebulę obrać, pokroić, zasypać cukrem i poczekać aż puści sok.
Kilka słów o cebuli:
Cebula zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych cebuli. Poza tym cebula zawiera wiele enzymów, np.: fermenty, które usprawniają trawienie i metabolizm trawienny; składniki mineralne takie jak siarka, żelazo, potas, magnez, mangan, fluor, wapń, fosfor; witaminy (A, B, C i E); flawonoidy o działaniu moczopędnym; glukokininę – hormon roślinny posiadający właściwości przeciwcukrzycowe. Większość substancji aktywnych znajduje się w bulwie cebuli. Działanie cebuli jest prawie identyczne jak działanie czosnku. Zarówno czosnek, jak i cebula jest silnym antybiotykiem i posiada wiele właściwości medycznych.
Właściwości medyczne cebuli to:
-antybiotyk i środek antyseptyczny – sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego. Cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku. Sok z cebuli zapobiega infekcjom i ułatwia gojenie się ran, szczególnie oparzeń. W przypadku trądziku, ropni i ran skóry stosuje się kompresy z cebuli.
-działanie przeciwcukrzycowe – hormon roślinny (glukokinina) zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób predysponowanych. Cebula jest świetnym uzupełnieniem leczenia cukrzycy. Surowa cebula obniża poziom cukru we krwi i pozwala zmniejszyć dawkę insuliny.
-środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy – cebula ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją. Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zapalenie zatok przynosowych, zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli itd. (źródło: portal.abczdrowie.pl)
Coś dobrego z dodatkiem cebuli:
Pieczarki faszerowane kaszanką
składniki:
15 dużych pieczarek
1 duża cebula
400 g kaszanki
sól,pieprz
olej do smażenia
Pieczarki umyć i dokładnie osuszyć. Następnie z pieczarek usunąć ogonki i pokroić je w drobną kostkę. Kapelusze oprószyć solą z pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone ogonki i chwilę smażyć aby zmiękły. Kaszankę obrać z flaka i pokroić w plasterki. Dodać na patelnię, smażyć aż kaszanka się rozpadnie. Farszem napełnić kapelusze pieczarek. Tak przygotowane pieczarki można przygotować w piekarniku lub na grillu. Wystarczy ok 20 minut na dobrze rozgrzanym grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
Sałatka z wędzoną mozzarellą
składniki:
1 kulka wędzonej mozzarelli
10 niedużych ogórków gruntowych
1 mała cebula czerwona
1 czerwona papryka
3-4 łyżki majonezu
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w grube plasterki. Papryki oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Mozzarellę również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Następnie dodać majonez i jeszcze raz wszystko wymieszać i podawać.
Szaszłyki z karkówki
składniki:
700 g karkówki
6 łyżek oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
sól/pieprz do smaku
1 duża czerwona papryka
14 niedużych pieczarek
3 cebule
Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę z sokiem z cytryny, słodką papryką i czosnkiem. Do smaku dodać nieco soli i pieprzu. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić mięso i dokładnie wymieszać aby pokryła mięso. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki, im dłużej tym lepiej. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewać po kawałku karkówki, cebuli, papryki i pieczarkę itd. Szaszłyki grillować ze wszystkich stron aż mięso dobrze się zarumieni.
Pieczone skrzydełka na smażonym ryżu
składniki:
8-10 skrzydełek kurczaka
1 czerwona papryka
1 cebula
2 woreczki ryżu u mnie paraboliczny
słodka papryka
majeranek
marynata teriyaki
olej
Skrzydełka umyć i osuszyć. Oprószyć dokładnie słodką papryką i majerankiem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić niewielką ilością marynaty teriyaki (ok 3 łyżki) oraz olejem. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec ok 1 godzinki na 190 C, pod koniec pieczenia można zdjąć przykrywkę aby skrzydełka się lepiej przyrumieniły. Ryż ugotować. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę. Chwilę smażyć a następnie dodać ryż. Wszystko razem chwilę smażyć, dodać ok 3 łyżek marynaty teriyaki. Wymieszać i podawać z pieczonymi skrzydełkami.
Sałatka z ryżem na ciepło
składniki:
1 woreczek ryżu naturalnego
400 g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
1 papryka
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 cebula
3 łyżki śmietany 18
olej do smażenia
Piers kurczaka pokroić w kostkę. Słodką paprykę wymieszać z jedną łyżeczką oregano i opruszyć pokrojone mięso, wymieszać i odstawić. Brązowy ryż ugotować, wsypać do miski aby odparował. Pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju z dodatkiem pozostałego oregano. Warzywa przełożyć na talerz aby odparowały a potem dodać do ryżu. Pierś kurczaka usmażyć na oleju, przełożyć na talerz aby odparowała. Potem wszystko dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę i jeszcze raz wymieszać. Sałatka dobra na ciepło jak i na zimno.
Prosta sałatka z tuńczykiem i pomidorem
składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 duży pomidor
5-6 pomidorów suszonych z oleju
1 średnia cebula
1 łyżeczka kaparów
1 łyżeczka natka piertuszki
sól morska do smaku
Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki. Pomidora i cebulę pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory również drobno pokroić. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać natkę pietruszki i drobniutko posiekane kapary. Doprawić do smaku solą, skropić olejem rzepakowym lub olejem z pomidorków suszonych i jeszcze raz wymieszać. Podawać z pieczywem.