Brokuł i kalafior - jesienne warzywa pełne inspiracji

Opublikowano: 05.10.2013
Autor: IwonaDD
Brokuł i kalafior - jesienne warzywa pełne inspiracji
Wczesna jesień to czas, kiedy na moim stole bardzo często goszczą warzywa z rodziny kapustnych, a szczegolnie kalafior i brokuły. Oprócz tradycyjnych zup kalafiorowych czy brokułowych można z nich przygotować również wyśmienite tymbaliki czy pieczone warzywne tociki.. zapraszam...
     Co roku o tej porze licznie pojawiają się na bazarach i sklepowych półkach jednoroczne warzywa kapustne, takie jak brokuł, jarmż, kalafior, kalarepa czy kapusta. Wabią swym wyglądem, barwą i smakami, jakie możemy z nich wydobyć. Obfitują w witaminy, sole mineralne, sulforafany i szereg innych składników mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wrogiem tych cennych składników jest najczęściej długie gotowanie, dlatego warto warzywa te przygotowowywać na parze czy konsumować w surówkach; Przepisów na wykorzysatnie jesiennych warzyw kapustnych są tysiące, warto zajrzeć również do  tradycyjnej kuchni polskiej, gdzie warzywa kapustne wiodą prym od wieków.

   
     Początek października to czas kiedy na moim stole królują kalafiory i brokuły. Najęcześciej pływają w pysznych, rozgrzewających, jesiennych zupach, ale nie brakuje też innych wersji;
Zapraszam więc na kilka brokułowo-kalafiorowych inspiracji:

                         Tymbaliki z brokuła,szynki i ziemniaków

 
Składniki na 4 szt: 300 g brokuły, 400 g ziemniaki, 300 g szynki gotowanej,2-4 łyżki śmietany, 2 łyżki oleju z oliwek, 1 łyżka masła,sól i pieprz do smaku;
Wykonanie:
1.Brokuły rozdzielić na różyczki,a następnie ugotować do miekkości na parze (ok 10-15 min);
2.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i również ugotować na parze do miekkości;
3.Ostudzone brokuły zmiksować w blenderze na jednolitą masę z 2 łyżkami oleju z oliwek,doprawić do smaku solą i pieprzem;
4.Jeszcze ciepłe ziemniaki wymierszać z 1 łyżką masła i widelcem doprowadzić do konsystencji puree;
5.Szynkę zmiksować w blenderze ze śmietaną na jednolitą  masę, doprawić pieprzem do smaku;
6. Za pomocą pierścieni cukierniczych lub innych naczyń o podobnej formie, robić tymbaliki nakładając zmiksowane składniki w kolejności: 1/3 objętości ziemniaki (puree),potem szynka, potem brokuły; Włożyć do lodówki do schłodzenia na conajmniej 2h; Przed podaniem wyjąć delikatnie z naczynia przekręcając je „do góry nogami”na drugi talerz, udekorować dowolnie; Smacznego!
 
                                Zupa kalafiorowa z groszkiem

Składniki: skrzydełka kurze 500g,kalafior 500g, ziemniaki 500 g, groszek cukrowy 150 g, 1-2 marchewki,1 cebula, 1 pęczek włoszczyzna (seler,pietruszka,por), woda ok.1,5 -2l, sól,pieprz do smaku, 200 ml kwaśna śmietana;
Wykonanie:
1.Skrzydełka umyć, opalić nad ogniem jeśli trzeba, a następnie zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę i zacząć gotować na malutkim ogniu; podczas gotowania raz na jakiś czas zbierać szumowinę jeśli powstała;Po ½ h dodać do wywaru posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w kostkę;
2.Ziemniaki obrać i pokroić kostkę; Kalafior rozdzielić na małe różyczki;
3.Gdy skrzydełka zaczynając dochodzić, wyjąć włoszczyznę, dodać ziemniaki, po 10-15 minutach od dodania ziemniaków dodać kalafior i gotować do miekkości warzyw; Doprawić solą i pieprzem do smaku;
4.Gdy warzywa są miekkie, wymieszać chochelkę zupy ze śmietaną,a następnie zabielić  nią zupę; Po 1 minucie wyłączyć źródło ciepła i dodać groszek cukrowy; Ps.Groszek dodany na samym końcu ( nawet jeśli używacie mrożonego) pozostanie w ten sposób chrupiący niczym ten prosto ze strączka;
5.Całość  posypać jeszcze natką pietruszki ( opcjonalnie)
Smacznego!
 
                                Brokułowy torcik w serowo-orzechowej kołderce

Składniki: 600-700 g brokuły ,100 g camembert ( lub inny ser podpuszczkowy), 50 g parmezan , 50 g orzech włoski,1 cebula,ząbek czosnku,2 jajka,250 ml  gęsty sos beszamelowy,masło do smażenia,sól i pieprz do smaku;
Wykonanie:
1.Brokuły ugotować na parze( ok 10-12 minut)
2.Na maśle zeszklić cebulę,czosnek, dodać ugotowane brokuły,smażyć kilka minut. Wystudzić.
3.Zblendować brokuły, dodać jajka,parmezan, 1/3 sosu beszamelowego, przyprawić solą, pieprzem.Wymieszać.
4.Nakładać do nasmarowanych olejem pojemniczków. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut. W zależności od wielkości pojemniczków może to  trwać kilka minut  więcej lub mniej. Sprawdzić patyczkiem czy masa jest "zwięzła" i nie klei się do patyczka.
5.Do reszty sosu beszamelowego dodać pokrojony ser,podgrzać do rozstopienia.
6.Orzechy zblędować i dodać do sosu serowego.
7.Brokułowy torcik podawać w towarzystwie sosu serowo-orzechowego !
Smacznego !

                                          Z pozdrowieniami
                                               Iwona
prymat