Tymbaliki z brokuła,szynki i ziemniaków
Składniki na 4 szt: 300 g brokuły, 400 g ziemniaki, 300 g szynki gotowanej,2-4 łyżki śmietany, 2 łyżki oleju z oliwek, 1 łyżka masła,sól i pieprz do smaku;
Wykonanie:
1.Brokuły rozdzielić na różyczki,a następnie ugotować do miekkości na parze (ok 10-15 min);
2.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i również ugotować na parze do miekkości;
3.Ostudzone brokuły zmiksować w blenderze na jednolitą masę z 2 łyżkami oleju z oliwek,doprawić do smaku solą i pieprzem;
4.Jeszcze ciepłe ziemniaki wymierszać z 1 łyżką masła i widelcem doprowadzić do konsystencji puree;
5.Szynkę zmiksować w blenderze ze śmietaną na jednolitą masę, doprawić pieprzem do smaku;
6. Za pomocą pierścieni cukierniczych lub innych naczyń o podobnej formie, robić tymbaliki nakładając zmiksowane składniki w kolejności: 1/3 objętości ziemniaki (puree),potem szynka, potem brokuły; Włożyć do lodówki do schłodzenia na conajmniej 2h; Przed podaniem wyjąć delikatnie z naczynia przekręcając je „do góry nogami”na drugi talerz, udekorować dowolnie; Smacznego!
Zupa kalafiorowa z groszkiem
Składniki: skrzydełka kurze 500g,kalafior 500g, ziemniaki 500 g, groszek cukrowy 150 g, 1-2 marchewki,1 cebula, 1 pęczek włoszczyzna (seler,pietruszka,por), woda ok.1,5 -2l, sól,pieprz do smaku, 200 ml kwaśna śmietana;
Wykonanie:
1.Skrzydełka umyć, opalić nad ogniem jeśli trzeba, a następnie zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę i zacząć gotować na malutkim ogniu; podczas gotowania raz na jakiś czas zbierać szumowinę jeśli powstała;Po ½ h dodać do wywaru posiekaną cebulę i marchewkę pokrojoną w kostkę;
2.Ziemniaki obrać i pokroić kostkę; Kalafior rozdzielić na małe różyczki;
3.Gdy skrzydełka zaczynając dochodzić, wyjąć włoszczyznę, dodać ziemniaki, po 10-15 minutach od dodania ziemniaków dodać kalafior i gotować do miekkości warzyw; Doprawić solą i pieprzem do smaku;
4.Gdy warzywa są miekkie, wymieszać chochelkę zupy ze śmietaną,a następnie zabielić nią zupę; Po 1 minucie wyłączyć źródło ciepła i dodać groszek cukrowy; Ps.Groszek dodany na samym końcu ( nawet jeśli używacie mrożonego) pozostanie w ten sposób chrupiący niczym ten prosto ze strączka;
5.Całość posypać jeszcze natką pietruszki ( opcjonalnie)
Smacznego!
Brokułowy torcik w serowo-orzechowej kołderce
Składniki: 600-700 g brokuły ,100 g camembert ( lub inny ser podpuszczkowy)
, 50 g parmezan , 50 g orzech włoski,1 cebula,ząbek czosnku,2 jajka,250 ml gęsty sos beszamelowy,masło do smażenia,sól i pieprz do smaku;
Wykonanie:
1.Brokuły ugotować na parze( ok 10-12 minut)
2.Na maśle zeszklić cebulę,czosnek, dodać ugotowane brokuły,smażyć kilka minut. Wystudzić.
3.Zblendować brokuły, dodać jajka,parmezan, 1/3 sosu beszamelowego, przyprawić solą, pieprzem.Wymieszać.
4.Nakładać do nasmarowanych olejem pojemniczków. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut. W zależności od wielkości pojemniczków może to trwać kilka minut więcej lub mniej. Sprawdzić patyczkiem czy masa jest "zwięzła" i nie klei się do patyczka.
5.Do reszty sosu beszamelowego dodać pokrojony ser,podgrzać do rozstopienia.
6.Orzechy zblędować i dodać do sosu serowego.
7.Brokułowy torcik podawać w towarzystwie sosu serowo-orzechowego !
Smacznego !
Z pozdrowieniami
Iwona