Botwinka, czyli buraczki na dwa sposoby

Opublikowano: 12.06.2011
Autor: Jolanta_P-S
Botwinka, czyli buraczki na dwa sposoby
Maj i czerwiec to miesiące, obfitujące w ogromne możliwości w kuchni. Na targowiskach pojawiają się młode warzywa, które swoimi kolorami i zapachami zachęcają do ugotowania kolorowych potraw. Dzisiaj w naszej kuchni zagościła botwinka

 

Botwinka- zupa

Maj i czerwiec to miesiące, obfitujące w ogromne możliwości w kuchni. Na targowiskach pojawiają się młode warzywa, które swoimi kolorami i zapachami zachęcają do ugotowania kolorowych potraw. Dzisiaj w naszej kuchni zagościła botwinka,.

O tej porze roku ta zupa zawsze gości na naszym stole, tym bardziej że nie musimy kupować młodych buraczków, gdyż rosną na działce. Ta wiosenna  zupa, przygotowywana jest z młodych liści buraczków, małych korzeni. Ma piękny różowy kolor i charakterystyczny smak. Najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniakami.

Składniki:

  • 1/2 kg szponder wołowy
  • duża garść  botwinki z małymi buraczkami
  • 2 łyżki warzylionu
  • 1 kostka bulionu warzywny
  • 250 ml śmietany 18% do zup
  • 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pieprz do smaku
  • Mięso  podgotować, ściągnąć szumowiny, dodać warzylion i gotować około godziny, 


  • dodać młode ziemniaki pokrojone w dość grubą kostkę, drobno pokrojoną botwinkę, liście, łodygi wraz z małymi buraczkami.

  •  
  •  Wszystkie warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez kilka minut. 2 łyżki cukru wymieszać z wrzącą zupą, aż się rozpuści cukier, dodać 2 łyżki octu jabłkowego, wlać wszystko do zupy. Dodać śmietanę. Zagotować.

oraz druga propozycja na Sałatkę z botwinki.

Generalnie jest to moja wariacja na temat młodych burakczków, a nie chciałam wyrzucać tego co przyniósł Piotrek z działki. Pierwszy raz robiłam co kolwiek innego niż zupę z botwinki. Wygląda apetycznie ta sałatka a po odczekaniu godzinki w lodówce, smakuje rewelacyjnie. Pokroiłam tylko łodygi i liście, bulwy poszły na zupę.

Składniki:

botwinka – duża garść
cebulka dymka ze szczypiorkiem – 2 szt.
pomidory - 3 średnie
koperek – 2 łyżki
sos:
2 łyżki cukru
2 łyżki wrzącej wody
2 łyżki octu jabłkowego

4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, do smaku


Botwinkę, cebulkę ze szczypiorkiem, pomidory, umyć, osuszyć, wszystko pokroić , wymieszać.
Przygotować sos: cukier rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać ocet jabłkowy, oliwę, sól, pieprz i starannie wymieszać. Sałatkę polać sosem i posypać koperkiem. 

 



Myślę, że z tą sałatką zaprzyjaźnię się na dłużej.

prymat