Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borowikowa, czyli wspomnienie zeszłorocznego grzybobrania

Po wczorajszym śladowym zbiorze grzybów narobiliśmy sobie ochoty na zupę borowikową, a że grzybów suszonych jest u nas dostatek po zeszłorocznych obfitych zbiorach, trzeba jakoś zmniejszyć te nasze zapasy;)

 

Borowikowa, czyli wspomnienie zeszłorocznego grzybobrania

Po wczorajszym śladowym zbiorze grzybów narobiliśmy sobie ochoty na zupę borowikową, a że grzybów suszonych jest u nas dostatek po zeszłorocznych obfitych zbiorach, trzeba jakoś zmniejszyć te nasze zapasy;)

Składniki:
  • 5 garści borowików suszonych,
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 1 kostka bulionu grzybowego,
  • 300 ml rosołu z kury,
  • 1 szt. marchwi gotowanej,
  • 2 szt. skrzydełka gotowane,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 łyżeczka skrobii,
  • do smaku pieprz

Namoczyć we wrzącej wodzie prawdziwki wraz z 100 g kaszy i kostką
grzybową na około 30 minut, gotujemy je w tej samej wodzie, dodajemy rosół z kury, pokrojoną w plastry marchew i rozdrobnione mięso ze skrzydełek. Skrobię kukurydzianą rozprowadzamy ze śmietaną i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę. Doprawiamy pieprzem i zagotowujemy.

Borowikowa, czyli wspomnienie zeszłorocznego grzybobrania

Borowikowa, czyli wspomnienie zeszłorocznego grzybobrania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak