Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazylia

Bazylia -ziółko znane i lubiane

Bazylię sieję pod folią od 3 lat. Przyznam szczerze, że na początku za nią nie przepadałam. Jednak z czasem jakoś się do niej przekonałam i teraz już jadam jej więcej, może nie ogromne ilości ale na pewno więcej niż wcześniej. Póki co to jedyne ziółko, które pięknie mi rośnie. W tym roku podjęłam pierwszą próbę posiania innych ziółek m.in. tymianku i oregano ale niestety nic mi nie wzeszło ani w gruncie ani pod folią, dopiero w doniczkach przy drugim zasiewie wzeszły mi dwa nasionka oregano i jeden tymianku. Być może to wina nasion. Na następny rok znowu spróbuję :) Ale wracając do bazylii, zasiałam trzy rodzaje: zieloną, fioletową i cytrynową- kupiłam taki zestawik nasion składający się właśnie z tych trzech odmian bazylii. Niestety bazylia fioletowa marnie powschodziła a potem coś ją zjadło ale zielona pięknie rośnie do tej pory. Bazylię cytrynową pierwszy raz posiałam w zeszłym roku i od razu przypadła mi do gustu. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych i dekorowania różnych deserów.

Bazylia

Kilka słów o bazylii:

Bazylia (Ocimum basilicum) to roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych (Labiatae), która pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu i Afryki. Dziś uprawia się ją niemalże na całym świecie w 150 odmianach.

Bazylia wspomaga pracę:
-układu trawiennego - poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Zapobiega skurczom żołądka i pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego można ją stosować w przypadku niestrawności i przy wzdęciach. Wykazuje skuteczność także w zwalczaniu braku apetytu. Stosuje się ją również jako środek zapobiegający wymiotom i nudnościom.
-układu nerwowego - ma działanie podobne do melisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość.
Bazylia posiada także właściwości przeciwgorączkowe - łagodnie obniża wysoką temperaturę i rozgrzewa organizm.
Bazylia to niezastąpiony składnik prawie wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej (jest podstawowym składnikiem sosu pesto). Świeże liście bazylii, ze względu na wyrazisty smak i charakterystyczny zapach, dodaje się do sałatek i zup, szczególnie pomidorowych. Można również nacierać nią mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Używa jest także do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Produkuje się z niej także oryginalne w smaku lody i wyroby czekoladowe, a także likiery.
Bazylię najlepiej dodawać do potraw pod koniec gotowania lub smażenia, gdyż wysoka temperatura niszczy jej smak. Najlepiej używać świeżej bazylii, gdyż po wysuszeniu ziele traci większość aromatu.
Olejek eteryczny, pozyskiwany z bazylii, używany jest do wyrobu perfum i mydła. Ponad to doniczka z bazylią, postawiona na parapecie, skutecznie odstrasza owady, m.in. komary. Sok z liści bazylii przynosi ulgę w przypadku pogryzienia przez owady. (źródło: poradnik zdrowie.pl)

Pyszności z dodatkiem bazylii:

Makaron z suszonymi pomidorami i bazylią

składniki:

250 g makaronu rurki
1 opakowanie mozzarelli małe kulki
200 g pomidorków cherry
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
kilka listków bazylii
1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Makaron ugotować al'dente, osączyć i przestudzić. Małe mozzarelle przekroić na pół. Pomidorki cherry przekroić na połówki lub jeśli większe na ćwiartki. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Listki bazylii drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Całość skropić zalewą z pomidorków lub oliwą i jeszcze raz wymieszać. I podawać udekorowane listkiem bazylii.Smacznego:)

Bazylia

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-bazyliowym

składniki:

400 g makaronu
500 g piersi z kurczaka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml śmietanki 30 %
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię, doprawić do smaku. Wszystko razem dusić aż mięsko będzie miękkie, potem dodać śmietankę. Dusić jeszcze chwile aż sos odparuje i zgęstnieje. Makaron ugotować, odcedzić, dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać.

Bazylia

Caprese trochę inaczej

składniki:

20 kulek małych mozzarelli
20 listków bazylii zielonej i fioletowej
6 pomidorków suszonych z oleju
20 pomidorków koktajlowych

Na krótkie patyczki do koreczków nadziewamy po jednej małej kulce mozzarelli owinętej listkiem bazylii i po jednym pomidorku koktajlowym. Do 6 koreczków dodatkowo dałam pomidory suszone. Pomidorka suszonego można dodać pomiędzy mozzarellę a pomidorka lub też jak są duże owinąć mozzarellę. Jako podstawy do 

Bazylia

koreczków użyłam żółtej cukinii. Odcięłam tylko jeden bok aby równo stała.

Roladki z cukinii z ricottą i suszonymi pomidorami

składniki:

2 średnie cukinie
250 g ricotty
10-12 pomidorków suszonych z zalewy
3 listki świeżej bazylii
olej Rapso do skropienia cukinii
przyprawa grill ziołowy Prymat do posypania cukinii
przyprawa do sałatek młynek Prymat

Przygotować cukinie (ja dałam żółtą i zieloną), wybrałam dwie długie i niepękate sztuki aby plastry były w miarę równe na całej szerokości. Cukinie umyć i osuszyć, odkroić końce i pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok 0,5 cm. Pierwszy i ostatni plaster to głównie sama skórka więc można go wyrzucić lub ugrillować i zjeść. Plastry cukinii skropić olejem i opruszyć przyprawą grill ziołowy, odstawić na godzinkę. Ricottę wymieszać z drobno posiekaną bazylią i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Do smaku doprawić przyprawą do sałatek z młynka. Plastry cukinii grillować z obu stron aż zmiękną. Ugrillowane plastry przestudzić, posmarować masą z ricotty i zwinąć w roladkę. Ułożyć na talerzu i udekorować bazylią.

Bazylia

Pesto z rukoli i suszonych pomidorów

składniki:

100 g rukoli
10-12 suszonych pomidorów z oleju
4-5 ząbków czosnku
5 dużych listków bazylii
3 łyżki ziaren słonecznika,dyni, orzeszków piniowych
1/2 szklanki oliwy lub też oleju z pomidorków
2 łyżki startego grana padano lub parmezanu

Do rozdrabniacza wrzucić suszone pomidory i ząbki czosnku, rozdrobnić. Następnie dodać listki bazylii oraz ziarna, ponownie rozdrobnić. Potem porcjami dodawać rukolę oraz olej, wszystko rozdrobnić. Na końcu dodać drobno starty ser i jeszcze raz włączyć rozdrabniacz aby składniki dobrze się wymieszały. Gotowe pesto przełożyć do słiczka i zalać oliwa na wierchu, można je przechowywać w lodówce ok 2 tygodni.

Bazylia

 Grillowana faszerowana cukinia

składniki:

2 średnie cukinie
500 g pomidora
1 kostka fety
2-3 ząbki czosnku
3-4 duże listki świeżej bazylii
1 żółtko
sól

Cukinie przekroić na pół, wydrążyć miąższ, posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną częścią aby puściły sok. Przygotować farsz. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Fetę też drobno pokroić albo rozkruszyć. Wymieszać dokładnie pokrojone pomidory i fetę, dodać żółtko i zmiażdżony czosnek. Farsz odstawić na pół godzinki aby się przegryzł. Połówki cukinii nadziewać farszem z fety i pomidorów. Na wierzchu posypać posiekaną bazylią. Grillować ok 40 minut, można ostatnie 15 minut pod przykryciem wtedy cukinie szybciej się zmiękną.

Bazylia

 

migotka28 12.09.2014 22:04
w tamtym roku fioletowa była ładna choć nieco mniejsza niż zielona a w tym roku słabo powschodziła i jeszcze coś ja podjadło, a oregano i tymianek będę siała w przyszłym sezonie będzie podejscie drugie:)
caralajna 12.09.2014 21:03
Uwielbiam bazylię zwłaszcza w pesto, fioletowa też nie za bardzo mi się udaje. Oregano mam bardzo dużo, jego zaletą jest że po zimie odrasta, tak jak tymianek z resztą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak