Nie ma to jak własny upieczony baranek i zajączek wielkanocny. Co roku pieczemy je na Święta Wielkanocne.
Niby teraz tyle wypieków w cukierni czy sklepie, ale jednak to nie jest to samo, nie ma to jak swoje domowe wypieki bez zbędnych ulepszaczy.
Oto mój niezawodny przepis na baranka i zajączka wielkanocnego:
Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
2 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki śmietany kwaśnej
Sposób przygotowania:
1. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć do białości. Kolejno dodawać po trosze przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać śmietanę.
2. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
3. Dokładnie wysmarować tłuszczem foremki. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 50 min w 180 st C.
Zajączek i baranek wielkanocny
Z podanych składników wychodzą 2 zajączki i 2 baranki lub zajączek, baranek i mała babka.
Baranka i zajączka po upieczeniu lekko przestudzić, obciąć górę do równości i wyjąć delikatnie z formy. Posypać cukrem pudrem, oczy wykonać z goździków.