Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baranek i zajączek wielkanocny

Święta Wielkanocne już tuż tuż, czas pomyśleć o wypiekach. U mnie w domu zawsze na święta Wielkanocne piecze się baranka oraz zajączka wielkanocnego.

Nie ma to jak własny upieczony baranek i zajączek wielkanocny. Co roku pieczemy je na Święta Wielkanocne.

 

Niby teraz tyle wypieków w cukierni czy sklepie, ale jednak to nie jest to samo, nie ma to jak swoje domowe wypieki bez zbędnych ulepszaczy.

 

Oto mój niezawodny przepis na baranka i zajączka wielkanocnego:

 

 

Składniki:

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
5 jajek
2 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki śmietany kwaśnej

 

Sposób przygotowania:

1. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć do białości. Kolejno dodawać po trosze przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać śmietanę.

ucieranie ciasta

 

 2. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.   dodać pianę


 

 

3. Dokładnie wysmarować tłuszczem foremki. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 50 min w 180 st C.

foremki

Zajączek i baranek wielkanocny

 

 baranek i zajączek

zajączek

 

Z podanych składników wychodzą 2 zajączki i 2 baranki lub zajączek, baranek i mała babka.

Baranka i zajączka po upieczeniu lekko przestudzić, obciąć górę do równości i wyjąć delikatnie z formy. Posypać cukrem pudrem, oczy wykonać z goździków.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak