Same babeczki można upiec wcześniej i przechowywać je w plastikowym pojemniku przez kilka dni, wymyślając przerózne nadzienia. Moje, jagodowe poszły w mig, rewelacyjnie smakuje połączenie ciemnych jagód i słodkiej smietanowo-waniliowej czekolady.
przepis na ciasto:
2 szkl mąki
1/2 szkl cukru pudru
4/5 kostki margaryny
3 jaja
Mąkę przesiać z cukrem pudrem na stolnicę, zrobić wgłębienie i wbic w nie jaja. Całość wysiekać nożem aby jaja połączyły się z mąką, następnie dodaję margarynę pokrojoną w kostkę i całość dość szybko zagniatam aż składniki się skleją ze sobą. Formuję wałek który tnę na 25 równych talarków. Schładzam w lodówce pół godziny, aby lepiej się nim wyklejało foremki do babeczek. Piekę je w tem. 180 stopni na złoty kolor, wyjmuję gorace z foremek , prawie same wyskakują i studzę.
nadzienie:
150g białej czekolady
4-5 łyżek mleka
1 szkl. jagód
Białą czekoladę łamię i zalewam gorącym mlekiem, rozpuszczam w kąpieli wodnej, następnie dodaję jagody i całość mieszam do połączenia skladników. Ciepłą masą napełniam babeczki i wstawiam do lodowki na minimum 1 godzinę, aby czekolada się ścięła. Przed podaniem można je opruszyć cukrem pudrem.