babeczki z jagodami i białą czekolada

Opublikowano: 25.07.2012
Autor: teresa18
babeczki z jagodami i białą czekolada
jagody smak lata

Same babeczki można upiec wcześniej i przechowywać je w plastikowym pojemniku przez kilka dni, wymyślając przerózne nadzienia. Moje, jagodowe poszły w mig, rewelacyjnie smakuje połączenie ciemnych jagód i słodkiej smietanowo-waniliowej czekolady.

przepis na ciasto:

2 szkl mąki

1/2 szkl cukru pudru

4/5 kostki margaryny

3 jaja

Mąkę przesiać z cukrem pudrem na stolnicę, zrobić wgłębienie i wbic w nie jaja. Całość wysiekać nożem aby jaja połączyły się z mąką, następnie dodaję margarynę pokrojoną w kostkę i całość dość szybko zagniatam aż składniki się skleją ze sobą. Formuję wałek który tnę na 25 równych talarków. Schładzam w lodówce pół godziny, aby lepiej się nim wyklejało foremki do babeczek. Piekę je w tem. 180 stopni na złoty kolor, wyjmuję gorace z foremek , prawie same wyskakują i studzę.

nadzienie:

150g białej czekolady

4-5 łyżek mleka

1 szkl. jagód

Białą czekoladę łamię i zalewam gorącym mlekiem, rozpuszczam w kąpieli wodnej, następnie dodaję jagody i całość mieszam do połączenia skladników. Ciepłą masą napełniam babeczki i wstawiam do lodowki na minimum 1 godzinę, aby czekolada się ścięła. Przed podaniem można je opruszyć cukrem pudrem.

prymat