Zaparaszam jeszcze raz na roszponkę. Polecam moje kolorowe sałatki z tą małą zieloną roślinką:
Sałatka z melonem na roszponce
składniki:
2-3 garście roszponki
kawałek melona ok 150 g
12 kulek małej mozzarelli
6 plastrów szynki dojrzewającej
kolorowe zioła do sałatek
oliwa do skropienia
5-6 kwiatków nasturcji
Melona pokroić na małe kawałki. Na talerzach ułożyć listki roszponki. Następnie na sałacie ułożyć kulki mozzarelli oraz kawałki melona. Pomiędzy ułożyć zwinięte kawałeczki szynki. Całość posypać przyprawą do sałatek i skropić delikatnie oliwą. Sałatkę udekorować jeszcze kolorowymi płatkami nasturcji i podawać.
Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem i roszponką
składniki:
200 g makaronu kokardki
150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
300 g pomidorków cherry
2 garście roszponki
5 łyzek oliwy
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka soku z cytryny
sól z pieprzem do smaku
Makaron ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki. Do makaronu dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki, pokrojone pomidorki i listki roszponki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W słoiczku wymieszać oliwę, musztardę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą z pieprzem. Gotowym sosem skropić sałatkę. Jeszcze raz wszystko wymieszać i podawać.
Sałatka z roszponką, pomarańczą i awokado
składniki:
2 spore garście roszponki
1 awokado
1 mała pomarańcza
20 kulek małej mozzarelli
3-4 łyżki pestek dyni
5 łyżek oleju
2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
Na talerzach ułożyć listki roszponki. Awokado obrać usunąć pestkę i pkroic na kawałki. Pomarańcę również obrać i pokroić na kawałki Na sałacie ułożyćpokrojone owoce oraz kulki mozzarelli. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Olej wymieszać w słoiczku z miodem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać.