Słodkie pomidorki jeszcze są dostępne więc zapraszam po pomidorowe inspiracje:)
Omlet z mozzarellą i pomidorem
składniki:
2 duże jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 kulka mozzarelli
1 nieduży pomidor
sól ziołowa lub przyprawa do pomidorów
masło klarowane do smażenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać żółtka a potem mąkę. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła i wlać masę jajeczną. Pomidora i mozzarellę pokroić na 3 grubsze plasty, pierwsze i ostanie plasterki tzw.przylepki można zjeść. Na środku wzdłuż całego omletu ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli, oprószyć przyprawą do pomidorów lub solą ziołową. Smażyć na wolnym ogniu aż omlet od spodu ładnie się przyrumieni. Następnie boki omleta złożyć do środka, i przekręcić omlet na druga stronę, smażyć jeszcze chwilę aż przyrumieni się od spodu. Zsunąć na talerz i podawać.
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej
składniki:
500-600 g filetu z pstrąga łososiowego
2 łyżki musztardy grillowej
4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw
1 łyżka sosu sojowego
200 g pomidorków koktajlowych
2-3 garście rukoli
Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym. Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą.
Makaronowa pizza
składniki:
600-700 g ugotowanego makaronu nitki
2 jajka
5 dużych plastrów salami
4-6 pomidorków cherry
przyporawa do pizzy
100 g startego żółtego sera (dałam goudę i cheddara)
Ugotowany makaron wymieszać z jajkami i garścią startego sera, doprawić przyprawą do pizzy. Przełożyć do formy na tartę natłuszczonej masłem. Masę makaronową wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w paseczki salami i posypać odrobiną przyprawy do pizzy. Ułożyć pomidorki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Posypać pozostałym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Podawać z keczupem.
Sałatka z pomidorkami i tofu
składniki:
300 g pomidorków koktajlowych, u mnie żółte i czerowne
200 g tofu
1 garść listków rukoli
2 garście słonecznika i pestek dyni
3 łyżki oleju sezamowego
sól ziołowa
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Pomidorki umyć i osuszyć, przekoić na pół i przełożyć do miski. Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do pomidorków. Dodać garść rukoli oraz 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, sałatkę skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać.