Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory i pomidorki cz.3

Pomidorowego szaleństwa ciąg dalszy:)

Słodkie pomidorki jeszcze są dostępne więc zapraszam po pomidorowe inspiracje:)

Omlet z mozzarellą i pomidorem

składniki:

2 duże jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 kulka mozzarelli
1 nieduży pomidor
sól ziołowa lub przyprawa do pomidorów
masło klarowane do smażenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać żółtka a potem mąkę. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła i wlać masę jajeczną. Pomidora i mozzarellę pokroić na 3 grubsze plasty, pierwsze i ostanie plasterki tzw.przylepki można zjeść. Na środku wzdłuż całego omletu ułożyć na przemian plastry pomidora i mozzarelli, oprószyć przyprawą do pomidorów lub solą ziołową. Smażyć na wolnym ogniu aż omlet od spodu ładnie się przyrumieni. Następnie boki omleta złożyć do środka, i przekręcić omlet na druga stronę, smażyć jeszcze chwilę aż przyrumieni się od spodu. Zsunąć na talerz i podawać.

Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej


składniki:

500-600 g filetu z pstrąga łososiowego
2 łyżki musztardy grillowej
4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw
1 łyżka sosu sojowego
200 g pomidorków koktajlowych
2-3 garście rukoli

Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać z olejem sezamowym i sosem sojowym. Powstałą marynatą nasmarować kawałki ryby i odstawić na kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą.

	 Pomidory i pomidorki cz.3

 

Makaronowa pizza

składniki:

600-700 g ugotowanego makaronu nitki
2 jajka
5 dużych plastrów salami
4-6 pomidorków cherry
przyporawa do pizzy
100 g startego żółtego sera (dałam goudę i cheddara)

Ugotowany makaron wymieszać z jajkami i garścią startego sera, doprawić przyprawą do pizzy. Przełożyć do formy na tartę natłuszczonej masłem. Masę makaronową wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w paseczki salami i posypać odrobiną przyprawy do pizzy. Ułożyć pomidorki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Posypać pozostałym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Podawać z keczupem.

	 Pomidory i pomidorki cz.3

Sałatka z pomidorkami i tofu

składniki:

300 g pomidorków koktajlowych, u mnie żółte i czerowne
200 g tofu
1 garść listków rukoli
2 garście słonecznika i pestek dyni
3 łyżki oleju sezamowego
sól ziołowa 
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 

Pomidorki umyć i osuszyć, przekoić na pół i przełożyć do miski. Tofu pokroić w kostkę i przełożyć do pomidorków. Dodać garść rukoli oraz 1 łyżkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, sałatkę skropić olejem sezamowym, doprawić do smaku solą ziołową. Jeszcze raz wymieszać i podawać.

	 Pomidory i pomidorki cz.3

 

bietka 02.10.2014 10:45
bardzo smaczne przepisy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak