Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Grecki Deser do Kawy” – konkurs dla kucharzy amatorów

Byłam jedną z trzech blogerek, które wzięły udział w tym konkursie dla kucharzy amatorów, który odbył się 21.03.2012 r. podczas Festiwalu Kuchni Greckiej na Targach EuroGastro w Warszawie. Miałyśmy przygotować grecki deser do kawy dla 2 osób z wykorzystaniem 2 składników: ciasta kataifi i sera manouri lub halloumi. Co do reszty, czyli pozostałych składników i wyglądu dano nam wolną rękę

„Grecki Deser do Kawy” – konkurs dla kucharzy amatorów

„Grecki Deser do Kawy” – taki był temat konkursu dla kucharzy amatorów, który odbył się 21.03.2012 r. podczas Festiwalu Kuchni Greckiej na Targach EuroGastro w Warszawie.

Byłam jedną z trzech blogerek, które wzięły udział w tym konkursie. Miałyśmy przygotować grecki deser do kawy  dla 2 osób z wykorzystaniem 2 składników: ciasta kataifi i sera manouri lub halloumi.  Co do reszty, czyli pozostałych składników i wyglądu dano nam wolną rękę

Ciasta kataifi i serów nigdy nie widziałam (tyle co w Internecie), a tym bardziej nie kosztowałam.  Teorię przed wyjazdem opanowałam, dosyć dobrze ale sama nie wiedziałam jak mój pomysł sprawdzi sie w praktyce.

Podobno wszystko wyszło smacznie :) Ja dodałam swój tajemny dodatek w postaci domowej nalewki wiśniowej, chciałam też aby dekoracja miała symbole polskie, czyli biało-czerwone.

„Grecki Deser do Kawy” – konkurs dla kucharzy amatorów

Przepis dla 4 osób:

  • 1/2 opakowania ciasta kataifi
  • 1 cm plaster sera manouri
  • 15 orzechów w czekoladzie Bakal
  • 15 migdałów w czekoladzie Bakal
  • 15 sztuk łuskanych migdałów
  • 1 mały słoiczek masła klarowanego
  • żurawina Bakal
  • 2 ziarna kardamonu Kamis

Syrop do polania:

  • 200ml cukru trzcinowego
  • 200ml wody
  • 100 ml domowej nalewki wiśniowej na spirytusie

W rondelku rozpuszczamy masło klarowane. Smarujemy nim za pomocą pędzelka blaszkę na muffinki.

Z plastra sera wykrywamy trójkąty do dekoracji. W szatkownicy siekamy orzechy  i migdały w czekoladzie, łuskane migdały i wyłuskane dwa ziarna kardamonu.

Oddzielamy podłużne kawałki ciasta i formujemy je w kształcie koszyczków Układamy w natłuszczonej blaszce. Smarujemy klarowanym masłem, wstawiamy do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na około 10 minut (trzeba je obserwować). Po wyciągnięciu z piekarnika do środka koszyczków nakładamy po ok. 2 łyżki zmielonej mieszanki. Na wierzchu masy układamy trójkąty sera naprzemiennie z żurawiną. Miałam trochę inną koncepcję z tym serem, ale nie struktura nie pozwoliła.

Do rondelka wlewamy wodę, zagotowujemy, dodajemy cukier trzcinowy, gotujemy aby płyn się zredukował i zgęstniał, na koniec dodajemy nalewkę wiśniową i gotujemy aż syrop uzyska wymaganą przez nas gęstość.

Kiedy syrop jest gotowy, polewamy nim deser, odstawiamy do lekkiego zastygnięcia. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.

„Grecki Deser do Kawy” – konkurs dla kucharzy amatorów„Grecki Deser do Kawy” – konkurs dla kucharzy amatorów

Po konkursie zrobiłam sobie zdjęcie z częścią jury.

„Grecki Deser do Kawy” – konkurs dla kucharzy amatorów

misia2 27.03.2012 12:18
uwielbiam to :) jak byłam z salonikach czesto jadałam :0
Cynowa_Beata 26.03.2012 22:18
Zazdroszczę zabawy , a sery te uwielbiam przy metrze Kabaty, jest sklep z Grecka żywnością taki malutki, i maja tam od znajomego greka zawsze świeże sery oliwki i zielona kawę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak