BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI NADZIEWANYMI GRZYBAMI I MAKRELĄ
Składniki dla 4 osób:
1 kg buraków
0,5 kg włoszczyzny
120 g jabłek
4 ząbki czosnku
4 łyżki octu
Sól, Pieprz czarny ziarnisty, Ziele angielskie, Liść laurowy, Majeranek Prymat
Cukier do smaku
1 pęczek rukoli
1 pomidor bez skóry
Uszka:
100 g mąki
½ szklanki wody
1 jajko
Sól do smaku
Oliwa do smażenia
Farsz:
40 g suszonych borowików
20 g cebuli
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić.
Z mąki, wody i jajka przygotować ciasto pierogowe. Borowiki pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na małe kwadraty, położyć na nich farsz, uformować uszka, a następnie ugotować je we wrzącej, osolonej wodzie. Uszka można po ugotowaniu ułożyć w bulionówkach i zalać gorącym barszczem lub usmażyć na złoty kolor i podawać oddzielnie z sałatką z rukoli i pomidorami concasse.
Do barszczu zaserwować możemy również krokiety z kapustą i grzybami:
BARSZCZ CZERWONY
Z KROKIETEM FASZEROWANYM KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki dla 4 osób:
1 kg buraków
0,5 kg włoszczyzny
120 g jabłek
4 ząbki czosnku
4 łyżki octu
Sól, Pieprz czarny ziarnisty, Ziele angielskie, Liść laurowy, Majeranek Prymat
Cukier do smaku
Krokiety:
4 naleśniki
8 łyżek ugotowanej kapusty z grzybami
2 łyżki mąki
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Buraki i włoszczyznę umyć i obrać, a następnie pokroić w cienkie plastry. Dodać czosnek w łupinach, jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość zalać wodą, zagotować, doprawić solą, cukrem, octem i majerankiem, a następnie jeszcze przez chwilę gotować na wolnym ogniu i zestawić z ognia. Następnego dnia barszcz odcedzić.
Na każdym naleśniku ułożyć po dwie łyżki kapusty i dokładnie zawinąć. Oprószyć mąką, panierować w jajku i bułce a następnie usmażyć na złoty kolor. Podawać od razu z gorącym barszczem
Barszcz można podawać z wcześniej namoczoną i ugotowaną fasolą.