Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imprezowe menu

Imprezowe menu

 

 

Żadna impreza nie może obejść się bez przekąsek. Sandwich z tapenade z czarnych oliwek będzie pięknie prezentować się na półmisku. O dobrym smaku nie wspominając!

 

 

Składniki:


Tapenade:
100 g czarnych oliwek bez pestek
1 łyżka kaparów z zalewy
1 łyżeczka anchois
Sałata do dekoracji

100 g pieczywa
200 g sera koziego
8 suszonych pomidorów
8 dużych kaparów

Do smaku:
Pieprz czarny mielony Prymat
Sok z limonki

 

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki tapenade dokładnie zmiksować, doprawić do smaku i nałożyć na opieczone w tosterze pieczywo. Na tak przygotowanych kanapkach ułożyć ser kozi, suszone pomidory i duże kapary. Kanapki doskonale smakują po zapieczeniu w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 180ºC.

 

Imprezowe menu

 

 

Te kanapki również znikną ze stołu w tempie błyskawicznym. Oto przepis na sandwich z pastą z tuńczyka, grillowanym kurczakiem, chrzanem wasabi i świeżymi kiełkami:

 

Składniki:


150 g tuńczyka w oliwie
10 g kiełków mix
10 g sałaty radiccho
10 g sałaty frisée
100 g pieczywa

200 g piersi z kurczaka
1 op. Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek

Do smaku: chrzan wasabi, imbir, sól, grubo mielony czarny pieprz, sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:


Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka zamarynować w pikantnej przyprawie do kurczaka połączonej z oliwą z oliwek i odstawić na 1-2 godziny. Wszystkie składniki pasty z tuńczyka dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Pieczywo opiec na patelni lub w tosterze, pierś z kurczaka zgrillować i schłodzić. Pieczywo posmarować pastą, następnie ułożyć na niej sałatę i pokrojonego cieniutko kurczaka i ułożyć warstwami w kształcie torciku.

 

 

Imprezowe menu

 

 

Do chrupania zawsze sprawdzą się chipsy w różnych smakach. Polecamy przygotować do nich sos guacamole ze świeżego awokado:

 

Składniki dla 4 osób:


2 dojrzałe awokado
Sok z 2 limonek do smaku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 papryki jalapeño
Sos tabasco do smaku
2 pomidory bez skóry
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 pęczek świeżej kolendry
Sól, czarny pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:


Obrane awokado ugnieść widelcem lub zmiksować, skropić sokiem z limonek, aby nie ściemniało.
Pomidory wyfiletować i pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Awokado połączyć z  pomidorami, cebulą, papryką jalapeno i czosnkiem. Dodać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo posiekaną kolendrą. Podawać na chrupiących grzankach z białej bagietki lub jako dodatek do chipsów nachos.

 

 

Imprezowe menu

 

 

Jak impreza to i drinki oczywiście. Oto nasza propozycja:

 

Składniki dla 4 osób:

30 ml wódki

30 ml likieru brzoskwiniowego Pêcher Mignon

60 ml soku ananasowego

100 ml nektaru żurawinowego

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieścić w shakerze wraz z kostkami lodu, energicznie wstrząsnąć. Podawać w wysokich szklankach z kilkoma kostkami lodu.

 

 

Imprezowe menu

 

 

Gdy mamy więcej czasu możemy przygotować pyszne sorbety. Goście na pewno docenią nasz trud.

 

Sorbet z melona gallo z listkami świeżej mięty

 

Składniki:


2 dojrzałe melony gallo

Sok z 1 cytryny

½ szklanki cukru

2 łyżki miodu wielokwiatowego

1 szklanka wody mineralnej

 

Sposób przygotowania:


Melona umyć, obrać, przekroić na pół i wydrążyć środki, a następnie zmiksować z sokiem z cytryny. Miód, cukier i wodę mineralną zagotować, wymieszać dokładnie z wcześniej przygotowanym musem z melona. Całą masę należy lekko schłodzić, następnie przetrzeć przez sito dodając alkohol w celu podniesienia walorów smakowych (może to być wódka, campari, wino musujące), wstawić do zamrażąrki na ok. 10 godzin.

 

 

Imprezowe menu

 

 

Sorbet różany z wódką i limonką


Składniki:


500 g konfitury z płatków róży

200 g cukru glukozowego

800 ml wody

250 ml soku z cytryny

1 ubite białko

 

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, podgrzewając je do temperatury 85°C, aby dokładnie się rozpuściły. Masę połączyć z ubitą pianą z białka, całość schłodzić i skręcić w urządzeniu do sorbetów.

 

 

Imprezowe menu

 

 

Życzymy dobrej zabawy i udanego weekendu!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak