Kuchnia Kubańska, ze względu na swoją tradycję, to doskonało połączenie pierwszych jej mieszkańców – hiszpańskich osadników, rodowitych Indian jak i potomków murzyńskich osadników
Najczęściej na wyspie podaje się ryby, wieprzowinę oraz kurczaki, najczęściej opieczone na chrupko. Bardzo popularny jest również ryż pod każdą postacią – np. congori – ryż z czarną fasolką. Domniemuje się, że pierwszymi mieszkańcami wyspy byli Indianie z Ameryki Południowej. Podejrzewa się, że stamtąd przywieźli warzywa korzeniowe takie jak – słodkie ziemniaki (bataty), czy maniok – które to są obecnie wykorzystywane podczas przyrządzania wielu potraw. Hiszpanie przywieźli tutaj popularną sopa de ajo, czyli smaczną zupę czosnkową.
Delicjami się tutaj owoce morza, których nie brakuje z pewnością w hotelowych restauracjach. Same ryby podaje się w najróżniejszych postaciach – zarówno gotowane, jak i pieczone, jako składnik pizzy, ale również jako zapiekane w kulkach do ciasta.
Co ciekawe, jednym z najtrudniej dostępnych składników jest wołowina – jest ona właściwie niedostępna dla zwyczajnego mieszkańca wyspy – trafia głównie na stoły turystów w rządowych hotelach i restauracjach.
A jako, że Kuba nieodłącznie kojarzy się z Salsą, proponujemy równie roztańczone w kubańskich rytmach danie właśnie z Salsą:
Pieczony dorsz z salsą z papryki i aromatyzowaną kolendrą