Zwykle w ferworze przygotowań, zakupów, pieczenia i gotowania, zapominamy o stronie estetyczniej. Jest ona o tyle ważna, iż nie tylko podkreśla wyjątkowy czas spotkania, odświętną i uroczysta atmosferę, ale buduje też klimat. To znak, że chcemy, aby wszyscy czuli się dobrze.
Tradycyjnie na stole stawiamy rzeżuchę, baranka z cukru bądź ciasta oraz pisanki. Jednak warto postarać się, aby nasz stół, jak i otoczenie wyglądały świeżo, lekko i nowocześnie, a przy tym całość nawiązywała do tradycji.
Wielkanoc, jak i wiosna lubi odcienie żółtego, różowego, zielonego i białego. To także czas rozpoczynającej się wiosny, co warto podkreślić kolorystyką. Akcenty mogą mieć charakter rustykalny, metaliczny, klasyczny. Dzięki jednolitej, zaplanowanej stylistyce i spójnej koncepcji unikniemy kiczu, przeładowania, bądź chaosu.
W Wielkanoc nie drążnią pastele i kurczaczki. W tego typu odcieniach i ozdobach można znaleźć mnóstwo ciekawych o oryginalnych pomysłów w sklepach designerskich i wnętrzarskich, a także w kwiaciarniach i sklepach z różnym drobiazgami. Jednak jest też wiele prostych i niekoniecznie kosztownych sposobów na odnowienie wnętrza, nadanie mu wielkanocnego tonu. Najprostszym i najtańszym jest ścięcie kilku gałązek, najlepiej wiśni, ze względu na różowe, piękne kwiaty, i wstawienie do wazonu. Trzeba zorganizować się odpowiednio wcześniej, aby na Wielkanoc gałązki pokryły się cudnym kwiecień i roznosiły zapach wiosny wokół.
Pamiętajmy, że to do nas zależy, jak wyglądać będzie nasza Wielkanoc.
Proponujemy na Wielkanoc:
Kwartet jaj wielkanocnych z czerwonym kawiorem, tuńczykiem, filecikami anchois i śledziem matias
Robert Sowa poleca:
Wielkanoc kojarzy nam się z jajkami na stole. Są to zwykle klasyczne, czyli nudne jajka w majonezie. Czas skończyć z prowizorką i dać jajkom szansę. W oryginalnym kwartecie stworzą symfonię smaku i nacieszą oko.
Składniki dla 4 osób:
8 ugotowanych na twardo jaj
Do dekoracji:
Pomidory koktajlowe
Mieszanka kiełków
Gałązki świeżego kopru
Farsz I:
4 filety anchois
Szczypta papryki słodkiej Prymat
1 łyżka kaparów
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól czosnkowa Prymat
Kilka czarnych oliwek
Łyżeczka soku z cytryny
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Farsz II:
1 pokrojony w drobną kostkę filet śledzia matias
1 łyżka gęstej śmietany
½ łyżeczki kopru Prymat
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat
Farsz III:
3 łyżki tuńczyka w oleju
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Szczypta przyprawy do ryb Prymat
2 suszone pomidory
1 łyżka majonezu
Sól, pieprz czarny mielony Prymat
Farsz IV:
2 łyżki twarożku
¼ pokrojonego w kostkę awokado
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka czerwonego kawioru
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka obrać ze skorupek, delikatnie przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Do każdego rodzaju farszu dodać po dwa rozgniecione żółtka i dokładnie wymieszać wszystkie ich składniki. Połówki jaj napełnić otrzymanymi nadzieniami, a następnie na talerzach ułożyć po jednej połówce każdego rodzaju. Danie udekorować gałązkami kopru, pomidorkami koktajlowymi i świeżymi kiełkami.