Doradca Smaku VII: Sandacz z chutney z dyni i marchwi, odc. 13

25.09.2017
Doradca Smaku VII: Sandacz z chutney z dyni i marchwi, odc. 13

Nazwa gatunkowa ryby, którą przyrządza Michel Moran to sandacz pospolity. Brzmi zwyczajnie? Może i tak, ale gwarantuję Wam, że smakuje naprawdę niepospolicie! 

 

Sandacz charakteryzuje się bardzo delikatnym, chudym mięsem. Nie przez przypadek cieszy się tak ogromną popularnością w naszej kuchni. Jest też cennym źródłem kwasów omega-3 i białka. Wielkiej oryginalności daniu dodaje chutney, czyli warzywny, słodko-ostro-kwaśny sos dodany do dania. Michel Moran sam wspomina – często dodatkiem do ryby są ziemniaki, oczywiście, są bardzo smaczne, ale może warto urozmaicić naszą kuchnię? Zobaczcie, jak przyrządzić to wyjątkowe danie! Zapraszamy do oglądania Doradcy Smaku w telewizji TVN!

 

 

 

 

Składniki:

500 g fileta z sandacza,
½ średniej dyni,
2 marchewki,
1 cebula,
Olej,
200 ml wody,
20 ml octu,
1 limonka,
3 łyżeczki cukru,
Kminek mielony Prymat,
Imbir mielony Prymat,
Przyprawa do ryb Prymat,
Chili pieprz Cayenne Prymat,
liście botwinki do dekoracji,
Do smaku: Pieprz czarny Prymat.

Przepis znajduje się TUTAJ

 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

28.09.2017 10:14
bardzo smaczna rybka :)

Bożena Matuszczyk

27.09.2017 08:20
Smakowite danie.;)

jejkuchnia

26.09.2017 06:52
Pyszne danie. :)
prymat