Aktualności Doradcy Smaku

23.05.2014147869_fit-800-600

Co ugotować z suszonymi pomidorami?

Wszyscy kochamy pomidory. Chcielibyśmy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok. To nic nowego. Wiele lat temu, we Włoszech ludzie tak samo jak my zastanawiali się, co zrobić, żeby po sezonie letnim móc jeść pomidory. I w końcu wpadli na pomysł – jeśli nie da się ich zachować w świeżości, to można je suszyć. A że w Italii słońca raczej nie brakowało, to wystarczało położyć pomidory na rozgrzanym dachu i zostawić tak na kilka dni. Dzisiaj technika już się zmieniła i zazwyczaj suszy się je w piekarniku.

Choć jedzenie suszonych pomidorów wydaje się z pozoru najbardziej uzasadnione w okresie, kiedy trudno jest dostać ich świeże odpowiedniki, znajdują one zastosowanie tak naprawdę przez cały rok. Można by również przypuszczać, że suszone pomidory mają mniej składników odżywczych niż surowe. Otóż nie! To wyjątek od reguły, że warzywa przetworzone tracą wiele swoich wartości prozdrowotnych. Suszone pomidory zawierają przede wszystkim dużo likopenu, czyli przeciwutleniacza o cennych właściwościach.

Każdy, kto kiedykolwiek kosztował pomidorów suszonych, wie, że ich smak jest wyjątkowo intensywny. Znacznie bardziej niż ich surowych odpowiedników! Dzięki temu są znakomitym dodatkiem do wszelkich dań, które wymagają wzbogacenia o mocniejszą nutkę smakową. Do czego możemy ich dodać? Na pewno znakomicie sprawdzają się jako składnik rodzaju sałatek. Świetnie smakują, jeśli połączy się je na przykład z serem feta. Dobrze uzupełniają także smak mięs. Nie zapominajmy że pomidory suszone mogą być także dodatkiem do wypieków. Bardzo ciekawym pomysłem na danie są babeczki, a także chlebki typu ciabatta z kawałkami suszonych pomidorów.

Z suszonymi pomidorami bardzo dobrze wychodzą wszelkiego rodzaju zapiekanki. Świetnie sprawdzą się również jako składnik risotta. Jako że pochodzą z Włoch, oczywiście znajdują zastosowanie w daniach typowo włoskich – często dodaje się je do spaghetti, a także pizzy, dwóch koronnych potraw Italii.

Pomidory można suszyć samemu. Zazwyczaj robi się to w piekarniku, ale ci, którzy mają więcej czasu, decydują się czasem korzystać z dobrodziejstw natury i robić to na słońcu. Zdecydowanie najczęściej jednak suszone pomidory po prostu kupuje się gotowe. Dostępne są w torebkach, a także w zalewach. Do oleju, który jest głównym składnikiem zalewy dodaje się jakąś nutkę smakową – na przykład zioła lub czosnek. Dzięki temu po zjedzeniu pomidorów można wykorzystać również odrobinę zalewy do dania.

Suszone pomidory oprócz tego, że mają w sobie dużo likopenu, zawierają także witaminę E oraz K, a także mikroelementy: wapń, żelazo, magnez i potas.

Jak widać, suszone pomidory warto jeść z wielu powodów. Dobrze też szukać pomysłów na dania z ich udziałem. Spróbujmy ich już dziś, a kiedy nadjedzie zima, nie będziemy musieli się martwić, że się skończą! Poniżej polecam kilka przepisów na dania z pomidorami suszonymi. Smacznego!

   

Sałatka fitness z suszonymi pomidorami i serem feta

 

Grillowana kiełbasa z pieca z tapenade z czarnych oliwek i suszonych pomidorów

 

Francuskie babeczki z oliwkami, suszonymi pomidorami i boczkiem

 

   

Schabowe roladki z suszonymi pomidorami w sosie serowym

 

Ciabatta z suszonymi pomidorami

 

Roladki drobiowe rolowane w boczku z suszonymi pomidorami pieczone na ziemniakach

 

Komentarze

Dodaj komentarz