Doradca Smaku: Smażona wątróbka cielęca

16.02.2016
Doradca Smaku: Smażona wątróbka cielęca

Zachęcamy do wypróbowania dzisiejszej propozycji Doradcy Smaku na wątróbkę smażoną na dwóch patelniach. Na jednej przenikną się ożywcze akcenty pochodzące ze świeżej szalotki, kolendry całej i białego wina, a na drugiej naturalne aromaty mięsa smażonego w mące i maśle.

Wątróbka cielęca jest bardzo delikatna i krucha i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. Umiejętnie przyrządzona, co głównie polega na doborze przypraw odpowiednim poziomie usmażenia mięsa, jest pysznym pomysłem na obiad. 

 

Składniki:
400g wątróbki cielęcej
100g mąki
50g masła
6 szalotek
Ogóreczki konserwowe Smak
Natka pietruszki suszona Prymat
Kolendra cała Prymat
50 ml oleju
80ml białego wina wytrawnego
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Szalotkę siekamy w drobne plasterki i podsmażamy na patelni z olejem. Po chwili dodajemy na patelnię masło i dosypujemy kolendrę , chwilę smażymy dalej, a  następnie dolewamy wino białe.

Wysypujemy na talerz mąkę i obtaczamy w niej wątróbkę. Taką obtoczoną wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem.

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej z masłem i na rozgrzanej patelni smażymy wątróbkę z obu stron całość w sumie 2,5 – 3 minut. Można jeszcze doprawić w trakcie smażenia odrobiną soli.

Usmażoną wątróbkę wykładamy na talerz, resztę oleju pozostałego po jej smażeniu przelewamy na patelnię  z szalotką dodając tam jeszcze odrobinę masła i suszoną natkę  pietruszki. Na koniec ponownie wkładamy wątróbkę na patelnię  z szalotką. Zmniejszamy ogień i dusimy do czasu aż szalotka będzie miękka (ok. 5 minut). Zdejmujemy z patelni. Podajemy z ogóreczkami konserwowymi.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Dorian Chrobot

20.02.2016 13:23
Bardzo dobrze wygląda.Perfekcyjna potrawa dla restauracji z 4-5 gwiazdkami!

Futka

17.02.2016 09:25
Bajeczna! Najlepsza na świecie wątróbka przygotowana wyśmieniecie :D

Maridka19

16.02.2016 21:01
Bardzo smacznie wątróbka się prezentuje .
prymat