Doradca Smaku: Chrupiące szparagi z parmezanem i migdałami

03.02.2016
Doradca Smaku: Chrupiące szparagi z parmezanem i migdałami

Szparagi w panierce? Czemu nie! Nie w byle jakiej, a chrupiącej, która powstaje z bułki tartej, startego parmezanu, prażonych płatków migdałów i oczywiście jajek. 

Jeśli jeszcze nie próbowaliście samodzielnie gotować szparagów, to może być dobra okazja do spróbowania. Doradca Smaku pokazuje, jak przygotować je al dente, tak aby były chrupiące i świeże w smaku. 

Składniki:
500g szparagów białych
2 jajka
40g masła
40g Bułki tartej Prymat
40g prażonych płatków migdałów
40g parmezanu
Sól morska Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Koperek suszony Prymat

Sposób przygotowania:

Obrane szparagi związujemy nicią i wrzucamy do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotujemy. W misce roztrzepujemy jajka. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy bułkę tartą , parmezan, migdały i mieszamy, a następnie  doprawiamy pieprzem białym  i koperkiem suszonym.

Ugotowane szparagi wyjmujemy z wody i polewamy zimną wodą. Rozwiązujemy z nici układamy na talerzu i przyprawiamy solą, obtaczamy w jajku i następnie panierujemy w przygotowanej mieszance bułki, migdałów i parmezanu.

Na patelni rozgrzewamy masło i układamy panierowane szparagi i smażymy z wszystkich stron ok. 2 minuty. Danie jest  gotowe!

Udostepnij:

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasia.s

10.02.2016 14:00
Wyglądają imponująco. Uwielbiam szparagi:)

Doradca Smaku

04.02.2016 12:42
Drodzy DoradcaCieszymy się, że tak bardzo przypadł Wam do gustu wczorajszy odcinek i że tak czujnie go śledziliście :) Nic dziwnego - szparagi są bardzo popularne w wielu europejskich krajach. Nam chodziło o Holandię, ale to nie znaczy, że Wy nie macie racji ;)

gosia56

04.02.2016 11:05
Super ale bym zjadła ;)

Anonimowy

04.02.2016 07:59
W Niemczech są daniem narodowym

zuzawie

03.02.2016 22:27
już nie moge się doczekać sezonu na szparagi

mala2021

03.02.2016 22:22
Bardzo lubię szparagi

Anonimowy

03.02.2016 20:45
Pewnie chodzi o holandie ale nie oszukujmy się ,największy szał na szparagi w sezonie jest w niemczech

Maridka19

03.02.2016 20:42
Takie rzeczy to ja lubię:)

Anonimowy

03.02.2016 20:23
Monachium......tam szparagi są daniem narodowym.

Anonimowy

03.02.2016 20:22
Jak dla mnie największy szał na szparagi jest w Niemczech ale prym wiedzie właśnie Holandia.
prymat