Pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Każdy z nas ma swoje sposoby, aby smakowała jak najlepiej. Dzisiejsza propozycja Doradcy Smaku to niezwykle aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów, papryki z dodatkiem soczewicy.
Skuście się na to pyszne, zachęcające wyglądem i zapachem danie. Rozgrzeje Was w chłodne dni, nasyci i pobudzi do działania.
Składniki:
5 pomidorów
½ zielonej papryki
1 cebula
1 l rosołu warzywnego
150 g suszonej soczewicy
Tymianek
Liść laurowy
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Soczewicę moczymy w wodzie przez noc na dzień przed gotowaniem. Pomidory nacinamy, parzymy i ściągamy skórkę. Pomidory kroimy w większą kostkę, paprykę w średnią kostkę, a cebulę siekamy w drobną kostkę. Soczewicę odsączamy z wody na sitku.
W garnku, na rozgrzanej oliwie smażymy połowę cebuli, po minucie dorzucamy soczewicę. Podlewamy rosołem warzywnym, dodajemy 3 liście laurowe i doprawiamy tymiankiem. Całość gotujemy przez ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Soczewicy nie doprawiamy solą w trakcie gotowania.
W drugim garnku, na oliwie z oliwek smażymy drugą połowę cebuli przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy 2 łyżeczki cukru Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
Do gotującej się soczewicy przekładamy przesmażone pomidory. Dodajemy ocet balsamiczny i mieszamy. Tak przygotowaną zupę możemy udekorować po podaniu listkami świeżej bazylii.