Przepis dnia V: Sałatka śledziowa z burakami, odc. 69

04.12.2015

Sałatki są obowiązkowym elementem świątecznego menu. Przygotować można je z różnych jarzyn, ale warto też skusić się na połączenie śledzia i buraków. Sałatka będzie delikatna w smaku, a przy tym zachęcała swoim apetycznym wyglądem.

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez sałatki.  W zależności od rodzinnych tradycji w naszych domach pojawiają się różne rodzaje. Z pewnością popularna jest sałatka jarzynowa, którą przygotowuje się z ugotowanej marchwi, pietruszki, jaj, ziemniaków i dodaje się do niej w zależności od naszych smaków – kukurydzę, groszek zielony i ogóreczki konserwowe.

Ale jeśli w tym roku zastanawiacie się nad tym, którą wybrać, aby zachwyciła swoim smakiem, to warto skusić się na przygotowanie sałatki śledziowej z burakami. Lekko kwaśny charakter śledzia w połączeniu z delikatnymi i nieco słodkawymi buraczkami daje rewelacyjny efekt.

Swój apetyczny wygląd sałatka zawdzięcza buraczkom, które idealnie harmonizują się i pasują do pozostałych składników o dużo jaśniejszym kolorze.

Warto przygotować ją warstwowo.  

Składniki dla 5 osób:
Śledzie – 5 filetów
Cebula – 2 sztuki
Majonez – 5 łyżek
Tymianek Prymat
Bazylia otarta Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Ziemniaki ugotowane – 3 duże sztuki
Buraki pieczone – 7 małych buraków
Jajka – 3 sztuki


Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy je ze skórki i kroimy w gruba kostkę. Buraki zawijamy w folię i pieczemy przez 1,5h w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu czekamy aż ostygną, obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę. Cebule kroimy w drobna kostkę.
Śledzie kroimy w kostkę średniej wielkości i doprawiamy roztartym w dłoniach tymiankiem, pieprzem czarnym mielonym i mieszamy. Do majonezu dodajemy bazylię do smaku.
Z ugotowanych jajek wyjmujemy żółtka. Białka kroimy w kostkę, a żółtka rozkruszamy.
Sałatkę przygotowujemy w wysokiej szklanej misce. Układamy w niej warstwowo, ziemniaki, majonez, buraki, śledzie, majonez i cebulę. Analogicznie układamy drugą warstwę. Na wierzchu układamy pokrojone białka jajek, a górę dekorujemy rozkruszonymi żółtkami. Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

 

 

 

 

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

09.12.2015 23:01
a czy to są śledzie solone-talie a la matias?

bietka

07.12.2015 09:49
ja oglądałam, gratulacje :)

Renata9

06.12.2015 21:26
Również gratuluję :-) Co prawda nie oglądałam w Telewizji, ale na pewno jutro obejrzę tutaj na DS; bardzo lubię Twoje przepisy, bo są profesjonalne i od razu widać, że bardzo smaczne :-)

R'n'G Kitchen

05.12.2015 10:04
Bardzo dziękuję :D

monikaT83

04.12.2015 19:58
Sałatka prezentuje się świetnie! Serdecznie gratuluję nagrania, wyszło świetnie!
prymat