No i nastał w końcu sezon na pomidory. Choć są one dostępne przez cały rok, jednak dopiero teraz smakują najlepiej.
Pomidory to jedno z ulubionych warzyw, dlatego też uprawiane są w szklarniach przez cały rok. Jednak, choć piękne i apetyczne z wyglądu, zwykle są mało intensywne w smaku, a najczęściej nawet i jego pozbawione. Są jedynie erzacem (zamiennikiem) do pomidorów sezonowych, za których smakiem tęskni się cały rok. Pomidory sezonowe są pełne słońca, dlatego też są wyjątkowo smaczne, soczyste, aromatyczne, apetycznie i zachwycająco czerwone.
Ta ostatnia cecha – kolor czerwony – wiąże się z jedną z największych zdrowotnych zalet pomidorów. Pomidory są ważnym źródłem likopenu, związku z grupy karotenów, stąd czerwona barwa pomidora. Likopen jest antyutleniaczem, dzięki czemu chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym działa anty nowotworowo. Warto wiedzieć, że przetworzone pomidory zawierają więcej likopenu, zatem przecier czy keczup mogą być dobrym uzupełnieniem zdrowej diety. Ponadto pomidory to bogactwo witamin, mikro- i makroelementów, m.in. potasu. Chronią przed miażdżycą, chorobami serca, a niska wartość kaloryczna sprawia, że pomidory mogą być doskonałym składnikiem nie tylko odpowiednio zbilansowanej diety, ale równie diety odchudzającej.
Aż trudno uwierzyć, że niegdyś sądzono, iż pomidory są trujące. Jednak na początku, kiedy pomidory trafiły do Europy za sprawą wypraw do Ameryki Południowej pełniły funkcję jedynie ozdobną. Jednak szybko odkryto ich smak i właściwości. A do Polski sprowadziła je, jak z resztą większość warzyw, królowa Bona Sforza. Dziś pomidory rosną na całym świecie i są popularne w kuchniach różnych narodowych. Liczba odmian świadczy o popularności tego warzywa. Pomidory są dostępne w różnych smakach, rozmiarach, a nawet w kolorach. Od tych najmniejszych jak czereśniowe, koktajlowe, po średniej wielkości rzymskie oraz po te największe – bycze serca. W Polsce jedną z ulubionych odmian jest aromatyczny pomidor malinowy.
Zazwyczaj pomidory jadamy jako dodatek na kanapki, ewentualnie przecieramy też dojrzałe pomidory, by zrobić z nich zupę lub sos. Bez pomidorów nie byłoby też wielu doskonałych potraw, począwszy od ulubionego dodatku – keczupu, po hiszpański chłodnik gazpacho, włoską przystawkę caprese czy polską pomidorówkę.
Czy wiesz, że...
1) Koncentrat pomidorowy pozostanie dłużej świeży, jeżeli po otwarciu przełożymy go do czystego słoika, posypiemy solą i dodamy łyżkę oleju.
2) Przygotowując zupę lub sosy pomidorowe, należy zeszklić cebulę przed dodaniem pomidorów. Kwas zawarty w pomidorach powoduje, że cebula się nie rozgotuje i będzie twarda.
Dziś polecamy inspirujące przepisy na wykorzystanie sezonowych pomidorów.
Krem ze świeżych pomidorów
Składniki dla 4 osób:
1 pokrojona w kostkę słodka cebula
6 dużych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
800 ml Rosołu z kury Kucharek
50 g pokruszonego sera pleśniowego typu rokfor
½ łyżeczki Czosnku granulowanego Prymat
1 łyżeczka Tymianku Prymat
sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
½ szklanki śmietany 36%
Sposób przygotowania:
Cebulę obsmażyć na oliwie z pokrojonymi pomidorami. Wlać rosół i gotować 15 minut na dużym ogniu. Następnie doprawić do smaku solą, tymiankiem, czosnkiem i pieprzem, zmiksować, przetrzeć przez sito i zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać serem.
Lasagne z pomidorami malinowymi, bobem i sosem bazyliowym
Składniki dla 4 osób:
12 płatów gotowego makaronu lasagne około 1 opakowanie
6 dużych pomidorów malinowych
200g opakowania białej mozzarelli
1 doniczka świeżej bazylii
50g orzeszków pini
200g ugotowanego i obranego bobu
200 ml oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 łyżki tartego sera np. Parmezan
Sól, Pieprz kolorowy, Bazylia, Oregano Prymat
Sposób przygotowania:
Płaty makaronu ugotować (mają być lekko twarde). Przygotować sos bazyliowy – liście świeżej bazylii wrzucić do blendera wraz z oliwą z oliwek, dodać orzeszki pinii, sól, pieprz i miksować na jednolitą masę. Pomidory malinowe sparzyć, obrać ze skóry i pokroić na grube plastry wydrążając środek. Mozzarelle, odsączoną z zalewy pokroić na plastry Piekarnik nagrzać do ok. 180°C, wysmarować żaroodporną formę masłem i wyłożyć dno płatami makaronu. Na makaron wyłożyć przygotowany sos, na nim pomidory ,bób i mozzarelę którą posypujemy oregano. Ułożyć kolejną warstwę. Ostatnią posypać tartym Parmezanem i wstawić i do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 30 minut w tem.140°C
Sałatka z kaszą jaglaną, pomidorami koktajlowymi, ogórkiem, kolendrą i curry
Składniki dla 4 osób:
200 g kaszy jaglanej
400 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, Pieprz czarny mielony, Przyprawa curry Prymat
1 słoik Suszonych pomidorów Smak
Świeża kolendra (doniczka)
250g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1 długi ogórek
100g groszku cukrowego
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy w wodzie, wrzucamy do garnka zalewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy oliwę. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczki i mieszamy z przyprawą curry, doprawiając pieprzem. Blanszujemy groszek cukrowy nastpnie szybko go hartujemy w zimnej wodzie.
Dodajemy pokrojone w kawałki pomidory koktajlowe, ogórka, liście świeżej kolendry a także pokrojone w cienkie paseczki pomidory suszone i groszek. Tak przygotowaną sałatkę możemy serować jako samodzielne danie lub dodatek do np. grillowanej piersi kurczaka.
Czerwono-czarna pasta
Składniki dla 4 osób:
300 g czarnego makaronu (barwionego sepią)
1 pęczek botwinki
1 czerwona papryka
150 g pomidorków koktajlowych cherry
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
Sól morska w młynku, Pieprz kolorowy w młynku Prymat
Kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Czarny makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z botwinki odcinamy końcówki, pozostałą część (łodygi i liście) dokładnie kroimy na kawałki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Na rozgrzanej na maśle patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek, następnie na minutę dodajemy botwinkę i zestawiamy patelnię w ognia. Doprawiamy do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Botwinkę wymieszać z pomidorkami cherry. Na głęboki talerz przekładamy ugotowany makaron i zawartość patelni. Delikatnie łączymy składniki. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii.