Moskole

06.08.2014
Moskole

Moskole to potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej. To placki przygotowywane z ziemniaków, mąki, wody i soli. Moskole podawane są do dzisiaj w restauracjach jako danie regionalne, najczęściej w formie placków wypiekanych na patelni. Natomiast kiedyś pieczone były na rozgrzanych blachach, i ta metoda do dziś stosowana jest w wielu góralskich domach. Zobaczcie przepis Klubu Szefów Kuchni:

 

 

Krok 1 – lista zakupów

Ziemniaki - 1 kg
Mąka pszenna - 400 g

¾ szklanki maślanki
Masło - 100 g

Sól do smaku

Czosnek - 5 ząbków
Serek topiony z pieprzem - 100 g
Zielenina

 

Krok 2

Ziemniaki ugotować i zmielić. 

 

Krok 3

Ziemniaki wyrobić z mąką i maślanką, doprawić do smaku solą.

 

Krok 4

Z ciasta uformować placki wielkości dłoni i grubości ok. 1 cm.

 

Krok 5

Moskole usmażyć na suchej patelni.

 

Krok 6

Masło ugnieść z roztartym czosnkiem.

 

Krok 7

Gotowe placki posmarować masłem czosnkowym lub serkiem topionym, posypać świeżo siekaną zieleniną i podawać.  

 

Krok 8

Moskole można również podać z serkiem wiejskim i świeżymi warzywami.

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paula191919

11.08.2014 13:18
Zjadłabym takie racuchy <3 chce mi ktoś je zrobić?
prymat