Smak słodko-kwaśnych truskawek najchętniej „doprawiamy” cukrem. Jednak warto spróbować bardziej wyrafinowanych połączeń smakowych. Truskawki z dodatkiem wytrawnych przypraw nabiorą nowego, wyrazistego smaku.
Truskawki nawet przyrządzane na słodko można przyprawić na pikantnie. Chłodnik z truskawek z dodatkiem chili doda charakteru. Truskawki na ciepło z wyraźnie żywicznym i niezwykle aromatycznym rozmarynem zyskają oryginalną nutę smakową. A pieprz czarny grubo mielony ożywi smak słodkich owoców zaserwowanych w nietypowej kombinacji – z delikatną solą.
Jakie przyprawy powinny się jeszcze pojawić w zestawieniu z truskawkami?
Poniżej przepisy gdzie truskawki doprawione zupełnie nowym zestawieniem - rozmarynem i pieprzem czarnym mielonym!
TRUSKAWKI SMAŻONE Z POMARAŃCZAMI I ROZMARYNEM
Składniki dla 10 osób:
500 g świeżych truskawek
300 g cukru
2 pomarańcze
Sok z 2 pomarańczy
3 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować, rozmaryn drobno pokroić. Cukier skarmelizować delikatnie na patelni, aby uzyskał jasnobrązowy kolor. Dodać odszypułkowane, umyte i osuszone truskawki, sok z pomarańczy, rozmaryn i filetowane pomarańcze. Całość smażyć przez chwilę, a następnie przełożyć do naczyń.
Tak przygotowany deser można podawać z lodami waniliowymi.
FILET Z SOLI PODANY Z AROMATYCZNYMI TRUSKAWKAMI I CZARNYM PIEPRZEM
Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g fileta z soli
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru
1 łyżeczka świeżej mięty
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki sambal oelek
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
400 g truskawek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
50 ml wódki żołądkowej gorzkiej
2 łyżki miodu
1 łyżeczka czarnego pieprzu Prymat
Sól do smaku
100 g ulubionych kiełków
1 cytryna
Kilka posiekanych listków mięty
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone filety z soli zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin. Truskawki podsmażyć na oliwie z oliwek i maśle, dodać miód, wódkę żołądkową gorzką i czarny pieprz, smażyć przez 5 minut. Pod koniec dodać posiekaną miętę. Solę piec przez około 15 minut w temperaturze 200ºC.
Aromatyczne truskawki ułożyć na talerzach, następnie dodać rybę, udekorować świeżymi kiełkami oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.
CHŁODNIK Z TRUSKAWEK I WANILII Z SORBETEM CYTRYNOWYM I ŚWIEŻĄ MIĘTA
Składniki:
500 g truskawek
300 ml jogurtu naturalnego
100 ml czerwonego wina
1 laska wanilii
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 gałązka świeżej mięty
4 łyżki sorbetu cytrynowego
Szczyta chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10-15minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.