Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naturalne pisanki

Naturalne pisanki

Czy wiecie, że do pięknych pisanek wystarczy kilka składników w kuchni? Sprawdźcie sami! 

 

Najpopularniejsze od zawsze były Kraszanki - czyli jajka pokryte jednolitym kolorem. Z kolei Pisanki to po prostu skorupki jajek z naniesionym wzorem z roztopionego wosku. Po wyjęciu jajka z kąpieli wystarczy zetrzeć wosk miękką ściereczką. Dawniej oklejano również pisanki różnymi materiałami - włóczką czy łykiem trzciny. Dziś oklejać możemy jajka muliną, kolorowymi bibułkami, wstążkami czy też cienkim materiałem lub ozdobnym papierem - możliwości się nie kończą. 

Tradycyjnie, kiedy nie korzystano jeszcze ze sztucznych barwników radzono sobie metodami naturalnymi. Dziś, nawet gdybyśmy chcieli ekologiczne zafarbować pisanki, mielibyśmy spory problem z rozpoznaniem,  a co dopiero ze znalezieniem owoców tarniny czy olchowych szyszek.

 

A Wy jak kolorujecie swoje pisanki?

 

Oto, jak kiedyś pozyskiwano barwniki:

Żółty - liście brzozy, olchy i młodej jabłoni, suszone kwiaty jaskrów polnych, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe (jaśniejsze odcienie najlepiej udają się na białych jajkach)


Czerwony - kora dębu, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, suche łupinki cebuli


Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy nawet kolor czerwony)

 

Pomarańczowy - marchew, dynia


Brązowy - łupiny orzecha, igły jodłowe


Niebieski - owoce tarniny


Fioletowy - płatki ciemnej malwy


Zielony - trawa, pokrzywa, liście barwnika, młode żyto, kora brzozowa, wywar z jemioły
Czarny - wygotowane olchowe szyszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak