Nie doceniamy w Polsce smaku bakłażana - Grecy uwielbiają musakę, Hiszpanie przygotowują plasterki z bakłażana fritowane w cieście, a u nas? Dlaczego unikacie w kuchni bakłażana?
By wydobyć smak z bakłażana, należy go odpowiednio przygotować - nie wystarczy po prostu go upiec czy ugotować. Bakłażan to wyśmienite warzywo, ale bardzo często pomijane w kuchni. Dlatego dziś w programie "Doradca Smaku" proponujemy przepis na kawior z bakłażana. To wyśmienita przekąska na przyjęcia czy spotkania z przyjaciółmi - niestandardowa, o ciekawym smaku idealnie pasować będzie do chleba, tostów czy krakersów.
Kawior z bakłażana
2 bakłażany
3 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
20g Pomidorów suszonych Smak
10g Kaparów Smak
10g anchois
10ml octu winnego czerwonego
1 pęczek natki pietruszki
50 ml oliwy z oliwek
Chilli pieprz cayenne Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i dodatkowo nacinamy miąższ w „kratkę”.
Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki i wkładamy go w nacięcia na bakłażanie. Bakłażany układamy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 minut.
Anchois, kapary, czosnek, cebulę czerwoną, suszone pomidory drobniutko siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wkładamy do niego anchois, cebulkę, pomidory suszone, kapary, czosnek i wszystko mieszamy i podsmażamy.
Upieczone bakłażany wyjmujemy z piekarnika, oddzielamy łyżką miąższ od skórki. Skórki wyrzucamy, a miąższ dodajemy do garnka z podsmażonymi warzywami.
Doprawiamy wszystko chilli, ziołami prowansalskimi, mieszamy i na wolnym ogniu odparowujemy wodę.
Dolewamy ocet winny czerwony i oliwę z oliwek i dalej parujemy.
Dosypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem.
Kawior z bakłażana można podawać do kanapek, tostów lub krakersów.