Tutorial po serwisie

28.03.2014
Tutorial po serwisie

Przedstawiamy Poradnik, jak poruszać się po serwisie, jak dodawać w nim przepisy, zdobywać punkty i nagrody. Zapoznaj się z Tutorialem i aktywnie uczestnicz w życiu społeczności serwisu Doradca Smaku.

Jak dodawać przepisy w nowym serwisie? To proste!

Zobacz, jak dodać przepis w 4 krokach.

1. Wprowadź tytuł, zdjęcie główne oraz podstawowe informacje dotyczące Twojego przepisu, takie jak m.in. kaloryczność, trudność przygotowania, sposób przygotowania, rodzaj kuchni, itp. Dzięki temu inni użytkownicy będą mogli wyszukać Twój przepis poprzez wybór interesujących kryteriów. Po uzupełnieniu sekcji przejdź do następnego kroku.

 

 

2. Wpisz składniki przepisu. Każdy składnik wpisuj w osobnym wierszu. Oprócz Nazwy składnika określ również jego Ilość i Jednostkę. Gdy zaczniesz wpisywać składnik, pokaże się rozwijana lista z podpowiedziami do wyboru. Konieczne jest wybieranie składników spośród tych proponowanych na rozwijanej liście. Jeżeli wpiszesz składnik ręcznie, a nie wybierzesz z listy - pokaże się przy nim wykrzyknik (!). Oznacza to, że Administrator zostanie poinformowany, aby dodać ten składnik do bazy składników. Prosimy dokończyć wówczas uzupełnianie przepisu, lecz na jego publikację będziesz musiał poczekać na akceptację tego składnika przez Administratora.

Dodatkowo możesz dzielić składniki w przepisie na Grupy, np. Marynata, Masa, Sos. Składniki, które wpisujesz na ogólnej liście nie wchodzą w skład żadnej grupy. Po dodaniu nowej grupy i uzupełnieniu jej o składniki będzie ona widoczna w widoku przepisu na stronie

 

 

3. Dodaj opis przygotowania. Jeżeli  chcesz dodać przepis krok po kroku kliknij w Dodaj kolejny etap i obowiązkowo dodaj zdjęcie do kroku. Uwaga: Minimalna wielkość zdjęcia to 800x600 pikseli, a maksymalna waga to 3 MB. Chcąc dodać kolejne kroki, postępuj tak samo. Liczba kroków nie jest ograniczona.

Opcjonalnie możesz dodać również Poradę do całego przepisu. 

Zachęcamy do ich dodawania – może dotyczyć tego konkretnego przepisu bądź ogólnie przyrządzania głównego składnika potrawy – np. wieprzowiny bądź warzyw. Dzięki temu podzielisz się z innymi swoimi trikami i pomysłami. Inni użytkownicy na pewno to docenią!

 

 

4. Jeżeli chcesz dodać do przepisu dodatkowe zdjęcia skorzystaj z możliwości stworzenia Galerii przepisu. Po akceptacji warunków publikacji przepisu w naszym serwisie możesz kliknąć Opublikuj. Na Twoje konto automatycznie zostaną dodane punkty z przepis.

 

Księga Przepisów vs. Lista Przepisów

Pozwala na zgromadzenie w jednym miejscu interesujących przepisów z całego portalu, zarówno dodanych przez użytkownika, który założył swoją księgę jak i jego ulubionych (innych użytkowników).

 

 

Użytkownik korzystając z księgi przepisów może:

  • Właściciel może usuwać przepisy z księgi
  • Każdy użytkownik może wygenerować daną księgę w formie książki do druku

Odnośnik do księgi przepisów znajduje się w „Profilu użytkownika”, natomiast „dodawanie do księgi” znajduje się na każdym widoku przepisu.

Do księgi przepisów można będzie dodać każdy rodzaj przepisu oprócz prywatnych lub roboczych.

 

 

Użytkownik może skorzystać z dotychczasowej listy stworzonych przepisów poprzez wejście w „Listę przepisów”.

Przepisy można dodawać do ulubionych poprzez kliknięcie w odpowiednią ikonę - W widoku przepisu będzie znajdować się przycisk Dodaj do księgi. Po jego kliknięciu przepis zostaje dodany do „księgi przepisów” użytkownika.

By usunąć przepis z księgi należy kliknąć odpowiedni button w przepisie widniejącym już w księdze.

 

Zostań BLOGEREM

Możesz także dzielić się wiedzą z dziedziny kulinariów na łamach własnego bloga. Regularnie umieszczając wpisy o walorach merytorycznych i estetycznych możesz powalczyć o tytuł Blogera Miesiąca. 

DODAWAJ VIDEO! - Do każdego przepisu możesz dodać video i pokazać innym, jak gotujesz lub opowiedzieć, co dla Ciebie w kuchni jest ważne.

Tytuły w Serwisie

Tytuły czyli odznaki zdobywa się za wykonanie wyznaczonych zadań. Wystarczy dodawać przepisy i przestrzegać określonych zasad, by zdobyć Tytuły, którymi są: Pogromca kalorii, Kucharz dla maluchów, Mistrz Wirtualnej Szkoły Gotowania, Kulinarny obieżyświat, Grill-man, Maryniarz, Kulinarny paparazzi, Boschman, SMAKosz oraz Koneser Prymat.

Szczegóły znajdują się TUTAJ.

Jak można otrzymać Tytuły?

Aby otrzymać tytuł wystarczy stosować się do określonych zasad szczegółowo opisanych w sekcji Tytuły.

 

Gdzie można znaleźć Tytuły?

Aby zapoznać się z nimi wystarczy wejść na swój profil oraz kliknąć w złoty order „Tytuły”. Po wejściu w tę sekcję na bieżąco możesz monitorować stan swoich odznak. Zdobyte przez Ciebie Tytuły podświetlają się na złoty kolor. Nieaktywne pozostają w tonacji szarych barw. Jeśli chcesz sprawdzić stan Tytułów innych użytkowników postępujesz tak samo. Wchodzisz na profil danego użytkownika i wybierasz złotą ikonkę „Tytuły”.

 

 

 

Specjalne Tytuły za aktywność w serwisie:

Wśród wszystkich Doradców Smaku jury co miesiąc wybiera osoby, które najbardziej aktywnie uczestniczyły w życiu serwisu.

Zostań Doradcą Miesiąca, Doradcą Mistrza Sowy lub Blogerem Miesiąca.

 

Udostepnij:

Komentarze (62)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kuchcik gotuje

08.10.2016 18:30
Trzeba napisać do Doradcy wiadomość np. na fb i podać swoją nazwę konta na stronie Doradcy i nazwę swego konta na fb, wtedy będą dodane punkty :)

karolaaa

24.08.2016 11:33
testy są super!

Diana Rusiłowicz

29.06.2016 16:44
Dlaczego nie doliczono mi punktów za dołączenie do Doradcy np. na fb?

Agiatis

06.11.2014 08:38
Witam, czy jest możliwe abym mogła zerknąć ( wcześniej tak było) kto dodał i gdzie komentarz, nie mogę tego odnaleźć w tym momencie ;(

Kasiaaa

23.06.2014 15:46
Jak można edytować przepis??? Niestety źle mi się dodał ;/

Smaczna_B

24.04.2014 18:21
Mistrz Wirtualnej Szkoły Gotowania-gdzie mam to znależć , bo chcę rozwiązać testy?

Doradca Smaku

04.04.2014 17:21
@Marzena34 Księga jest z założenia czymś innym niż cała lista przepisów, polecamy dodać tam przepisy, które szczególnie chcesz wyeksponować, które mogą stanowić rodzaj Twojego kulinarnego portfolio. Dlatego też przepisy do Księgi przenosimy pojedynczo.

Doradca Smaku

04.04.2014 17:19
@misia 53 Pracujemy nad poprawą wyświetlania Historii.

Doradca Smaku

04.04.2014 17:18
@BeataJ Na razie nie przewidujemy zmiany miejsca logowania. Zapewniamy, że codziennie są przez nas dodawane przepisy i lista rozwijana działa bez zarzutu (w przypadku potrzeby doprecyzowania tej kwestii - prosimy o kontakt na nasz e-mail). Nie będzie potrzeby ponownego zdawania testów-pracujemy nad przyznaniem odznak osobom, które wypełniły testy w poprzedniej wersji serwisu.

Marzena34

04.04.2014 09:50
czy mogę cała listę przepisów przenieść do księgi czy na każdy przepis muszę osobno wchodzić?
prymat