Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym

24.01.2014
Doradca Smaku II, odc.10: Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym

 

 

Tuńczyk w Polsce zasadniczo jadany jest w postaci konserwowej. Jednak to jego surowe mięso jest najzdrowsze i zawiera najwięcej witamin, dlatego też tak często można spotkać go w zestawach sushi. Jest to przede wszystkim jedna z największych i najszybciej pływających ryb wód morskich. Zawiera duże pokłady witaminy A, która szczególnie dobrze wpływa na pracę naszych oczu, D oraz witamin z grupy B. W tym odcinku programu prezentujemy orientalną wersję podania tuńczyka, która z pewnością ucieszy wszystkich miłośników azjatyckich smaków. Zapraszamy na „Stek z tuńczyka w sosie sojowo – sezamowym”.

 

Czy wiesz, że… użyty w przepisie olej sezamowy jest jednym z lepszych olei roślinnych. Dzięki niemu przygotowane danie nabiera wyjątkowego zapachu sezamu oraz interesującego, orzechowego smaku. Bywa używany również w przemyśle kosmetycznym.

 

 

11

"Stek z tuńczyka w sosie sojowo - sezamowym"

 

10

Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

borgia

24.01.2014 21:37
Bietko - jest wyborny. Miałam okazję jeść z grilla i w formie pieczonej całej ryby, z której kucharz odkrawał po plastrze. Wyśmienity w obu wersjach, choć grillowanym byliśmy zachwyceni - wyglądał jak wołowina :)

bietka

24.01.2014 20:40
przyznam się szczerze, że do tej pory tuńczyka jadłam tylko z puszki, ale patrząc na tego to leci mi ślinka :)
prymat