Belgia słynie też z innej słodkości, która zaczyna zdobywać podniebienia Polaków – uwielbianych na całym świecie gofrów. Jaki smakuje gofr z Brukseli? Turyści odwiedzający to miasto, jednoznacznie mogą stwierdzić, że jest on niesamowicie łagodny w swoim słodkim smaku, wyjątkowo puszysty, najczęściej też podawany saute lub bardziej wykwitnie - z odrobiną cukru pudru, owocami lub wyśmienitą belgijską czekoladą.
Gofry belgijskie różnią się od swoich `tradycyjnych` braci, popularnych od wielu lat między innymi w naszym kraju. Ciasto na zwykłe gofry jest płynne, niewiele różni się od tego, którego używamy do robienia naleśników. Dzięki gofrownicy zyskują symetryczne, równe brzegi. Gofry belgijskie mają nieregularne kształty, a to za sprawą konsystencji typowej dla drożdżowego ciasta, w którym tkwi jedna z ich tajemnic. Swój wyjątkowy smak gofry z Brukseli zawdzięczają również perłowemu cukrowi, trudnodostępnemu składnikowi, który czasem nawet w Belgii nie jest łatwo odnaleźć. Podczas pieczenia, cukrowe perełki rozpuszczają się i karmelizują, dzięki czemu gofry zyskują niezwykłą brązową, lekko połyskującą barwę.
W Brukseli i w innych belgijskich miastach gofry można zjeść wszędzie - kuszą niesamowitym zapachem w restauracjach, przy gastronomicznych kioskach czy w pobliżu ulicznych straganów. Od niedawna zyskują popularność również w Polsce. Ten prosty deser możemy wykonać samodzielnie w domu - wystarczy wybrać dodatki i mieć sprawdzony przepis. O czym musimy koniecznie pamiętać? Po pierwsze drożdże – muszą być świeże. Od nich zależy to czy nasz deser będzie smaczny. Tego typu ciasto, w odróżnieniu od tradycyjnych drożdżowych ciast nie musi być też przesadnie wyrośnięte, zwłaszcza, że czeka je inny proces pieczenia. Należy pamiętać, że jeżeli drożdże będą niedobre to nasze gofry mogą być niesmaczne a nawet niejadalne! Równie ważne są jajka, od których jakości zależy jakość wypieku. Najlepszymi jajkami są te od kur z chowu wolno wybiegowego np. od Kurki Wolnej. Teraz wystarczy rozpuścić belgijską czekoladę w kąpieli wodnej i udekorować nią nasze wypieki. Smacznego!
Materiał powstał we współpracy z: www.kurkawolna.pl