Regionalne podróże: Mazowsze

18.08.2013
Regionalne podróże: Mazowsze

 

Kuchnia Mazowsza jest na pierwszy rzut oka najmniej wyróżniającą się spośród wszystkich kuchni regionalnych. Centralne położenie oraz odbywające się tu sejmiki, zjazdy i spotkania na wysokim szczeblu, sprawiły, że na Mazowszu różne tradycje zgrabnie się przeniknęły. Oczywiście, podobnie jak i na terenie całej Polski, dominowały tutaj proste potrawy oparte przede wszystkim na mące (np. podpłomyki), ziemniakach i kapuście.

Ze względu na bliskość lasów i borów, w kuchni wykorzystywano także grzyby i jagody, dziczyznę i ryby. Popularną niegdyś zupą był żur, z niego przygotowywano smaczną zupę zalewajkę, w skład której wchodziły m.in. pokrojone ziemniaki. Na temat żuru ułożono nawet żartobliwy wierszyk:

A jo Mazur i ty Mazur,

pozyc ze mi gorka na zur,

a jo ci nie pozycje,

bo bede mioł na gorcyce.

Jeżeli zostało nam w domu trochę czerstwego chleba możemy wykorzystać go przygotowując regionalną potrawę - kapłun.

 

KAPŁUN

Składniki:

1 kg czerstwego chleba,

25 dag słoniny,

1 cebula (10 dag),

2 łyżeczki Przyprawy do potraw Kucharek,

Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Chleb pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 1/2 l wody, dodać Kucharka i pieprz, gotować 5 min. Słoninę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano z obraną i drobno pokrojoną cebulą. Chleb zalać gotującą wodą z garnka i zostawić pod przykryciem na 2-3 min. Dodać słoninę z cebulą, wymieszać i podawać.

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaDD

20.08.2013 16:32
Z tym po warszawsku, to prawda, często się słyszy że jakieś danie jest po warszawsku,choć czasem wogóle nie czuje różnicy od tego tradycyjnego :)Kapłun bardzo interesujący!

bietka

18.08.2013 13:13
ciekawe danie regionalne :)
prymat