Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Zielony groszek

22.05.2013
Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Zielony groszek

 

 

Krok 1 – groszek po florencku

30 dag groszku

6 łyżek oliwy

2 posiekane ząbki czosnku

1/2 posiekanego pęczka natki

4 pokrojone plastry wędzonego boczku

 

Groszek wsyp do rondla, dodaj oliwę, posiekane ząbki czosnku i natkę. Wlej tyle wody, by groszek był przykryty, duś, aż groszek będzie prawie miękki. Dodaj 4 pokrojone plastry wędzonego boczku. Gotuj, aż odparuje większość płynu.

 

Krok 2 – groszek po francusku

30 dag groszku

1 łyżka masła

2 duże cebulki dymki

1 główka sałaty masłowej

150 ml bulionu z kostki Rosół z kury Kucharek

 

Dymki posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj porwaną główkę sałaty masłowej, chwilę podduś, a następnie wlej 150 ml bulionu i wsyp 30 dag groszku. Gotuj, aż groszek zmięknie, a płyn odparuje.

 

Krok 3 – purée z zielonego  groszku z kolendrą

450 g mrożonego zielonego groszku

2 łyżki masła

1 pęczek posiekanej kolendry

Sól morska Prymat do smaku

Cukier do smaku

Chili pieprz cayenne do smaku

 

Groszek gotuj ok. 5 minut w gorącej, osolonej wodzie. Osącz na sitku, zachowując wywar z gotowania. Groszek przełóż do miksera, dodaj 2 łyżki masła i 1 pęczek posiekanej kolendry, zmiksuj i dopraw do smaku solą morską, szczyptą cukru i pieprzem cayenne. Jeśli purée będzie zbyt gęste, dodaj kilka łyżek wywaru. Tak przygotowaną masę przetrzyj przez drobne sito, aby purée było gładkie i delikatne.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

AZgotuj

23.05.2013 20:45
Ciężko dostać świeży:( groszek

Noruas

22.05.2013 17:40
mniam, uwielbiam groszek, ale nie wiedziałam, ze można go zrobić np. po florencku. Super wpis.
prymat