Hiszpanie gotując bazują na produktach regionalnych, ich kuchnia jest bogata w ryby, owoce morze oraz warzywa, przede wszystkim pomidory i ziemniaki. Kuchnia hiszpańska nie istnieje bez oliwy z oliwek oraz charakterystycznych suszonych szynek. Hiszpanie uwielbiają również delektować się doskonałymi, niskokalorycznymi serami. Oprócz tradycyjnych iberyjskich szynek popularne są również mięsa - jako składnik wielu potraw pojawia się jagnięcina, wieprzowina oraz mięso królicze. Wspólne biesiadowanie w restauracjach jest elementem śródziemnomorskiego stylu życia każdego regionu.
Każdy region szczyci się innymi potrawami: Katalonia delektuje się pan tumaka, Andaluzja uwielbia chłodnik gazpacho, natomiast w kraju Basków królują malutkie przekąski pintxos. W Walencji wszyscy zajadają się sycącą paellą. Jeśli chodzi o alkohole Hiszpanie preferują przygotowaną na bazie czerwonego wina sangrię, przypominającą jabłecznik sidrę, musujące wino Cava lub piwo. Wspólne biesiadowanie w domach i restauracjach jest elementem śródziemnomorskiego stylu życia każdego hiszpańskiego regionu.
Tradycyjne dania:
Chłodnik gazpacho to zupa, która doskonale orzeźwia i dodaje wigoru w ciepłe dni. Przepis na nią jest prosty, natomiast efekt zadowoli każdego smakosza potraw z pomidorową nutą. Nic dziwnego, że zimne gazpacho andaluz robi kulinarną furorę nie tylko w Hiszpanii. Istnieje wiele przepisów na gazpacho : jego smak zależy w dużej mierze od dodatków, a mocną bazę potrawy zawsze stanowią świeże pomidory. Jedni lubią gęstą formę gazpacho, inni rozrzedzają je z większą ilością wody. W restauracjach możemy spotkać gazpacho idealnie skremowane lub takie, w którym znajdziemy kawałeczki warzyw. Gdy chcemy podać naprawdę orzeźwiająco zimne gazpacho, miksujemy je z kostkami lodu. Tak naprawdę efekt finalny chłodnika zależy od inwencji kucharza. Bez względu na to, czy zamówimy je w tradycyjnej restauracji, czy też kupimy w hiszpańskim supermarkecie będzie idealnym punktem menu na słoneczny dzień.
Przepis znajdzicie TUTAJ
Paella jest odpowiednikiem włoskiego risotto. Sama nazwa oznacza po prostu patelnię, w której przygotowuje się potrawę. Niegdyś spożywali ją tylko walenccy chłopi, a teraz cieszy się ogromnym powodzeniem w całym kraju, a nawet poza jego granicami. Paella traktowana jest typowo jako danie obiadowe. Najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni, w której była przygotowana. Przygotowuje się ją na bazie podsmażanego ryżu, reszta składników zależy od przepisu. Podstawowym składnikiem paelli marineri są owoce morza: krewetki, małże i kalmary. Natomiast paella valenciana przygotowywana jest z dodatkiem groszku, owoców morza, a także mięsa drobiowego.
Przepis znajdzicie TUTAJ
Czy wiesz, że...
Najbardziej osobliwym hiszpańskim świętem jest La Tomatina, które obchodzi się w ostatnią środę sierpnia. Tradycyjnie Hiszpanie organizują wówczas bitwę na pomidory. Wydarzenie to przyciąga co roku mnóstwo ciekawskich turystów.