Doradca Smaku, odc. 9: Zupa krem z cukinii i cienkiego makaronu

14.03.2013
Doradca Smaku, odc. 9: Zupa krem z cukinii i cienkiego makaronu

Składniki:

3 cukinie
3 ziemniaki
2 łyżki masła
1 l wody
Tymianek otarty Prymat
Liść laurowy Prymat
Kostka Rosół z kury Kucharek
2 łyżki śmietany 36%
makaron nitki
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat



Umyte cukinie i ziemniaki kroimy na kawałki

 

W garnku rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy cukinię, po chwili dodając ziemniaki.

 

Zalewamy zimną wodą, tak aby poziom wody był około centymetra ponad warzywami.

 

Doprawiamy odrobiną soli, odrobiną pieprzu, tymiankiem i liściem laurowym.

 

Gotujemy pod przykryciem 10 do 15 minut na dużym ogniu.

 

Doprawiamy 1 kostką rosołową, mieszamy, a następnie całą zupę miksujemy.

 

Dodajemy śmietanę i po chwili makaron.

 

Gotujemy na małym ogniu.

 

Gdy makaron będzie gotowy nalewamy do miseczek i serwujemy.

Bon apetit

Udostepnij:

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

26.06.2014 13:57
zamiast kostki i wody poprostu mozna zalać bulionem włąsnej roboty :)

Anonimowy

02.06.2013 15:55
Zupa bardzo smaczna. Ja nie zmiksowałam tylko tłuczkiem rozdrobniłam. Makaron dodałam ryżowy. Zupa wykwintna. Polecam

Anonimowy

17.03.2013 19:27
wypróbowałam przepis i muszę powiedzieć, że bardzo smaczna zupka, z tym że ja zamiast kostki użyłam rosołu. Pyszna!

Anonimowy

17.03.2013 14:17
Zupa wspaniała! :). Została przez nas nieco zmodyfikowana: - ugotowaliśmy ją na wywarze z kury, bez użycia kostki rosołowej. Nieco ją "odchudziliśmy", nie dodając śmietany, makaron został zastąpiony groszkiem ptysiowym. Ta zmiana wyszła bardzo dobrze. Polecamy!!!

Anonimowy

16.03.2013 17:50
bardzo smaczne i bardzo proste, choc makaron nie jest potrzebny, a jesli juz to radze ugotowac go osobno. Polecam.

Anonimowy

16.03.2013 16:26
Super :P bardzo pyszna

IZABELA29

15.03.2013 16:21
bardzo smaczna zupka

Anonimowy

15.03.2013 15:59
Natychmiast ugotowałam. REWELA!!!

Anonimowy

15.03.2013 12:58
Pan Michel powiedział, że to zupa dla dzieci.Jednak kostka rosołowa w zupie dla dzieci to nie jest dobry pomysł, napewno swojej córce takiej nie podałabym. Spróbuję ugotować ją na naturalnym rosole....

Anonimowy

15.03.2013 11:41
Jak dla mnie brakuje kropki nad "i". Do takiej fajnej zupy aż się prosi jakiś dodatek, dekoracja - przecież nawet ładna kropka śmietany na środku, już dodałaby finezji i ładnego wyglądu takiej zupie. Jemy w końcu oczami. Całość super, ale na koniec zabrakło mi tylko tego "muśnięcia mistrza".
prymat