Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką

13.03.2013
Doradca Smaku, odc. 8: Domowe tagliatelle z wędzonym łososiem i żubrówką

Składniki:
100 g mąki pszennej
100 g mąki semoliny
2 jajka
300 g wędzonego łososia
3 szalotki
oliwa z oliwek
40 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany 36%
50 ml żubrówki
Imbir mielony Prymat
Pieprz cytrynowy Prymat
natka pietruszki
Sól morska Prymat 
Pieprz czarny mielony Prymat

 

 

Z mąki pszennej, semoliny i jajek przyrządzamy ciasto.

 

Dokładnie zagniatamy.Jeżeli czujemy, że ciasto jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody. 

 

Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na minimum 15 minut.

 

Następnie przygotowujemy sos. Szalotki kroimy w piórka i smażymy na oliwie.

 

Gdy się zeszklą dodajemy wino i odrobinę żubrówki. Czekamy aż większość płynu odparuje i dodajemy śmietanę, szczyptę soli,...

 

...pieprz, imbir oraz pieprz cytrynowy.

 

Z ciasta formujemy placek grubości pół centymetra.

 

Wkładamy do maszyny i wałkujemy,...

 

...a następnie wycinamy tagliatelle. Gdy nie mamy maszyny do makaronu możemy to samo wykonać za pomocą wałka do ciasta i noża. Makaron wrzucamy na wrzącą, dobrze osoloną wodę. Gotujemy al dente. 

 

Do sosu dodajemy pozostałą część śmietany, łososia pokrojonego w paski i drobno posiekaną natkę pietruszki.

 

Na sam koniec do sosu dodajemy jeszcze odrobinę żubrówki.

 

Makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu i mieszamy.

 

Gotowe danie wykładamy na talerz, dekorujemy paskami łososia i pietruszką. Bon apetit.

Udostepnij:

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

15.03.2013 17:10
właśnie gotuje to danie. jest pyszne

AnaSt

15.03.2013 13:23
Prezentuje się cudownie, chyba wypróbuję to danie już jutro ;) Program super ;)

paulina2157

14.03.2013 19:54
Bardzo fajnie ogląda się program ciesze się że przepisy kpk są dostępne na bieżąco. Bardzo pysznie wygląda

Anonimowy

14.03.2013 18:55
Proszę więcej takich przepisów na dania bez mięsa

EDYTKA

14.03.2013 16:09
Racja... wygląda interesująco. Nigdy sama nie robiłam makaronu. CZAS NAJWYŻSZY!!!

cooleczka

14.03.2013 12:38
rzeczywiście fajnie się ogląda :) i jeszcze tu wrócę po przepis

PaniMISIOWA

13.03.2013 21:02
wspaniały przepis, ciszę się, ze mogę go jeszcze raz prześledzić na portalu.

Anonimowy

13.03.2013 19:19
Uwielbiam oglądać Mistrza przy pracy, jestem absolutnie pewna, że smakowanie polecanych dań to wielka przyjemność, nie mniejsza niż słuchanie i oglądanie Pana na ekranie, jest Pan bardzo sympatycznym człowiekiem:) To danie z pewnością zrobię w najbliższą sobotę.
prymat