Artykuł Klubu Szefów Kuchni: ŚWIĘTA, ŚWIĘTA, ŚWIĘTA….cz.I

19.12.2012
Artykuł Klubu Szefów Kuchni: ŚWIĘTA, ŚWIĘTA, ŚWIĘTA….cz.I

 

"Osobiście uwielbiam czas przygotowywania świątecznych pyszności, kiedy moja kuchnia wypełnia się zapachami, na które czekam przez cały rok. Przekazywane z pokolenia na pokolenie domowe zwyczaje kulinarne i rodzinne przepisy, najsilniej ujawniają się właśnie podczas przygotowywania świątecznych potraw. Każda polska rodzina ma swoje własne świąteczne menu.

 

Według polskiej tradycji Wigilia jest najważniejszym świętem, które swą wyjątkowością oczarowuje każdego z nas i pozostaje w pamięci jako wieczór pełen magii. W czasie wieczerzy wigilijnej panuje niezwykle uroczysty nastrój, większość z nas pielęgnuje też polski zwyczaj, zgodnie z którym podczas kolacji należy podać i spróbować dwunastu postnych potraw.

 

W Wigilię na polskich stołach zdecydowanie królują ryby, głównie karp i śledź, ale coraz częściej łamiemy obyczaje i przygotowujemy również inne gatunki. Najczęściej podajemy łososia, sandacza, rybę maślaną i solę. To bardzo smaczne ryby, które dodatkowo zaskarbiły sobie zaufanie rodziców, ze względu na brak niebezpiecznych dla dzieci ości.

 

 

Karp z makową panierką w sosie wiśniowym podany z plackami z kiszonej kapusty i grzybów

 

Na wigilijnym stole pojawiają się też dania z grzybów, kapusty, buraków i maku. Z reguły zaczynamy od przystawki, podając ryby na różne sposoby: na Pomorzu najczęściej podawane są węgorze, pstrągi i łososie, w Polsce centralnej szczupaki, liny i karpie, ale wszędzie na stołach obecne są śledzie. Następnie przechodzimy do zupy, i tu też w różnych częściach Polski panują różne obyczaje. Najczęściej serwujemy: barszcz czerwony, zupę grzybową lub rybną.

 

 

 Barszcz czerwony z krokietem faszerowanym kapustą i grzybami

 

Niewątpliwie ukochanym wigilijnym daniem Polaków są pierogi, a obowiązkowym zakończeniem tego wyjątkowego wieczoru aromatyczny deser przygotowywany najczęściej z użyciem maku, miodu, orzechów, bakalii i dużej ilości przypraw korzennych.

 

 

Pierożki z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym

 

Co ciekawe, nie przeszkadza nam, że co roku jemy te same tradycyjne potrawy… Dlaczego? Ponieważ właśnie w ten wieczór smakują one wyjątkowo. Zgodnie ze staropolską tradycją im więcej dań pojawi się na naszym wigilijnym stole, tym nadchodzący rok będzie hojniejszy."

 

Robert Sowa

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

20.12.2012 13:12
Dlatego warto na nie czekać cały rok:)

bietka

19.12.2012 19:04
dokładnie tak w wigilię te same potrawy smakują całkiem inaczej niż na co dzień, uwielbiam te święta :)

sara1

19.12.2012 13:40
jest jakaś magia w tych wigilijnych potrawach i choć byśmy jedli je w ciągu roku,to i tak w ten jedyny dzień smakują zupełnie inaczej
prymat