Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym Roberta Sowy .*.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 150 g
żółtko jajek 1 szt
olej 1 łyżka
sól do smaku
Farsz:
mak 100 g
mleko 1 szt
masło 1 szt
miód 1 łyżka
cukier
rodzynki
orzechy włoskie 4 łyżki
żółtko jajek 1 szt
sos
śmietany 200 ml
cukier brązowy 5 łyżek
żółtko jajek 2 szt
wanilia laski 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami podane z sosem waniliowym Roberta Sowy .*.

Robert Sowa poleca:
Farsz: Mak kilkukrotnie wypłukać, odcedzić, przełożyć do rondelka i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30 minut na małym ogniu, a następnie odcedzić, wystudzić i zmielić używając sitka o drobnych oczkach.
W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód, cukier, pokrojone rodzynki i drobno posiekane orzechy. Wszystko razem chwilę poddusić, a po wystudzeniu wymieszać z żółtkiem.

Sos: W rondelku zagotować śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziaren laską wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać gorącą śmietanę aromatyzowaną wanilią i ponownie zagotować. Sos przecedzić przez sito i odstawić do wystudzenia.

Ciasto: Do przesianej mąki dodać żółtko, olej, szczyptę soli i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Tak przygotowane ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i używając szklanki, wykroić z ciasta koła. Na każdym kółku ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi.
Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać na gorąco z aromatycznym sosem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.12.2016 20:26
Super pierożki
Ada-Gaba 11.12.2016 21:36
wyglądają przepysznie
Anna Jeziorna
Anna Jeziorna 03.12.2016 00:41
'coś' nowego i wartego uwagi :D
mirosława4 02.12.2016 07:58
ciekawe nadzienie
2milutka 30.11.2016 19:23
moje ulubione
cukiereczek 19.12.2015 18:42
ależ pysznie wyglądają
Rycerz
Rycerz 26.12.2013 21:35
Wyrąbane w kosmos, te pierogi!
motylekgoha 08.12.2013 20:35
wyglądają super spróbuje je zrobić w te święta
gusia1000 07.03.2013 15:46
fajny pomysł, by robić je też z makiem.
Wiesława1 20.12.2012 07:03
ciekawe
Beata61 19.12.2012 15:28
Nie lubimy makaronu na słodko, ale pierożki na pewno wszystkim posmakują :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak