Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoski Smak Tygodnia: Pomidory suszone Smak

Włoski Smak Tygodnia: Pomidory suszone Smak

 

 

Suszone pomidory są esencją kuchni włoskiej. Tradycja ich przygotowywania wywodzi się z północnych Włoch. Dawniej była to metoda przechowywania, która pozwalała cieszyć się pomidorami również w zimie, dziś stanowi w kuchni atrakcyjną alternatywę. Suszone pomidory to skupienie wszystkich składników odżywczych świeżych pomidorów – są pełne antyutleniaczy przeciwdziałającym nowotworom oraz licznych witamin.

 

 

Suszone pomidory w oliwie są dość  intensywne w smaku. Przygotowując sos do makaronu lub do sałatek, zamiast dodatkowej oliwy, warto wykorzystać zalewę z pomidorów. Idealnie komponują się z pieczoną rybą, mięsem drobiowym czy cielęciną. Stanowią również doskonały dodatek do sałatek czy makaronów. Współgrają ze smakiem serów: mozarelli, gorgonzoli oraz parmezanu.

 

Z Pomidorami suszonymi Smak możemy przygotować:

 

AROMATYCZNE ROLADKI Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA I CUKINII Z SEREM KOZIM, POMIDORAMI SUSZONYMI I ZIOŁAMI

 

Składniki dla 4 osób:

1 pokrojony w cienkie plastry bakłażan

1 żółta pokrojona w cienkie plastry cukinia

1 pokrojona w cienkie plastry zielona cukinia

 

Mus serowy:

300 g kremowego sera koziego

100 g pokrojonych w paseczki Pomidorów suszonych Smak

1 łyżka posiekanych Kaparów Smak

1 rozgnieciony ząbek czosnku

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Do smaku: sól, Chili pieprz cayenne, Papryka ostra Prymat

 

1 pęczek rukoli

Miąższ z 4 pomidorów bez skóry

8 gałązek tymianku

Sos sałatkowy włoski Prymat przygotowany zgodnie z opisem na opakowaniu

4 łyżki ciemnego kremu balsamico

 

 

Sposób przygotowania:

Warzywa skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zgrillować. Wszystkie składniki musu połączyć i doprawić do smaku.

Grillowanie warzywa ułożyć na przemian na folii spożywczej. Następnie nałożyć mus serowy i dokładnie zawinąć, formując rulon. Tak przygotowane roladki odstawić na 2 godziny do lodówki.

Po schłodzeniu roladki pokroić w poprzek i ułożyć na talerzach. Udekorować pomidorami, rukolą i gałązkami tymianku. Przed podaniem skropić Sosem sałatkowym włoskim  i kremem balsamino.

 

Smacznego!

 

Jolanta_P-S 20.07.2011 23:17
a ja sama robię pomidory suszone z przyprawami w zalewie oliwnej, jeszcze został mi jeden słoik z zeszłego roku:)
Doradca Smaku 20.07.2011 08:34
Już są wprowadzone do sprzedaży, jednak do wszystkich sklepów mogły jeszcze nie dotrzeć. Na pewno niedługo pojawią się także u Ciebie:)
Kate131 19.07.2011 13:19
nie widziałam tych pomidorów w sklepach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak