Wszyscy zastanawiamy się, na czym polega fenomen świątecznego karpia… Przede wszystkim ma delikatny smak i podawać go możemy na wiele różnych sposobów. Oprócz tego na polskich stołach gości od wieków. Obok choinki i opłatka jest to jeden z symboli Świąt.
Polecamy przepis na karpia z naszą Przyprawą Tygodnia:
FILETOWANY KARP KRÓLEWSKI Z PATELNI AROMATYZOWANY OLIWĄ TRUFLOWĄ PODANY NA SMAŻONYCH BOROWIKACH Z ZIEMNIAKAMI GRATEAU
Składniki dla 4 osób:
600 g filetowanego karpia bez skóry
50 g mąki pszennej
Oliwa z oliwek do marynowania oraz smażenia
Przyprawa do ryb Prymat
400 g ugotowanych borowików
½ cebuli
1 pomidor bez skóry i nasion
Suszony koperek
1 łyżka oliwy truflowej
Ziemniaki grateau:
500 g obranych ziemniaków
500 ml śmietany 36%
2 ząbki czosnku
Przyprawa do ziemniaków
Tymianek, sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
50 g startego sera parmezan
Sos migdałowy:
200 ml mleka
100 ml śmietany
100 g płatków migdałowych
50 ml białego wina
Sok z 1 cytryny
1 łyżka klarowanego masła
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Karpia dokładnie umyć, osuszyć, zamarynować w oliwie połaczonej z przyprawą do ryb Prymat i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Ziemniaki pokroić na cienkie talarki. W rondelku podsmażyć cebulę i czosnek, zalać śmietaną i dusić do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz solą. Do śmietany dodać ziemniaki i dusić kolejne 5 minut. Kamionkę lub formę do pieczenia posmarować tłuszczem, przełożyć do niej ziemniaki, posypać tartym serem i piec przez ok. 1,5 godziny w temperaturze 30˚C.
W rondlu na łyżce klarowanego masła podsmażyć migdały, a następnie zalać je mlekiem i śmietaną, dodać białe wino, sok z cytryny i przyprawy. Gdy sos zacznie gęstnięć, należy go dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito. Dla poprawienia aromatu do sosu mażna dodać odrobinę startej skórki cytrynowej.
Borowiki pokroić w plasterki i zeszklić wraz z cebulą na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać kilka kropel oliwy truflowej, szczyptę koperku oraz pokrojonego w plastry pomidora, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę wyjąć z marynaty, oprószyć mąką, usmażyć z obu stron na złoty kolor i ułożyć na ciepłych chrupiących grzybach. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, pokroić w dowolny kształt i ułożyć na talerzu. Przed podaniem danie skropić sosem migdałowym.
Smacznego!