Smak Tygodnia: Kukurydza minikolby

Ciekawy smak i kształt, a do tego idealny pomocnik w kuchni. W tym tygodniu postanowiliśmy przedstawić Wam Kukurydzę minokolby Smak, która w wyjątkowy sposób łączy się z wybranymi potrawami.
Malutka kukurydza zachwyca nie tylko delikatnym, słodkawym smakiem, ale również zgrabnym kształtem. Ta wspaniała przystawka dotarła do kuchni europejskiej wraz z odkryciem Ameryki i od tamtego czasu zdobi zwłaszcza nasze półmiski wędlin i serów, w tym także przeróżnego rodzaju sałatki. Idealnie nadaje się do dań kuchni orientalnej i meksykańskiej, podkreślając ich wyjątkowy smak.
Na dzisiejszy obiad serwujemy wołowinę w otoczeniu wyśmienitej kukurydzy i kiełek soi oraz słonecznika. Spróbujcie sami :).
Wołowina z kolbami kukurydzy i kiełkami
Składniki:
150 g makaronu sojowego
40 g Kukurydzy minikolby Smak
do smaku Pieprz czarny mielony Prymat
200 g polędwicy wołowej
2 łyżki szczypiorku
1 mały kawałek imbiru
1 ząbkek czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka Kolendry całej Prymat
60 g kiełków soi i słonecznika
do smaku Sól morska gruboziarnista Prymat
20 g czerwonej papryki
20 g żółtej papryki
40 g fasolki szparagowej
1 cebula
Sposób przygotowania:
Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 2 minuty, odcedzić. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Dymkę umyć i pokroić w plasterki lub paski. Imbir i czosnek obrać, drobno posiekać. Chili rozetrzeć lub drobno posiekać. Dużą patelnię lub wok posmarować 3-4 łyżkami oleju, dobrze rozgrzać. Włożyć mięso i smażyć 1-2 minuty, ciągle mieszając. Następnie wołowinę odsunąć na brzeg patelni, wlać trochę oleju i przesmażyć cebulę, imbir, czosnek, chili, paprykę, fasolkę szparagową, kukurydzę i kiełki. Na patelnię włożyć makaron, dodać kroplę oleju i cały czas mieszać. Po upływie minuty polać obficie sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podsmażyć przez chwilę i podawać ze kolendrą.
Komentarze (0)