Postrach wampirów…O czosnku mówi się wiele – między innymi to, że jest właściwie panaceum na wszystko. To, że należy go spożywać jak najczęściej także wiadomo i dobrze, bo czosnek to lek na wszelkie zło.
Siła skupiona w maleńkim ząbku czosnku
Czosnek ma właściwości bakteriobójcze i powinien być stosowany w okresach przejściowych, szczególnie między jesienią i zimą, ale także wczesną wiosną. Jest naturalnym lekiem, który działa nawet przeciwzakrzepowo. Dobrze jest również wpleść go w jadłospis, jeśli mamy za sobą kurację antybiotykową. O tym, że czosnek potrafi wiele ‘zdziałać’ świadczą także najnowsze badania, które podają, że jego regularne spożywanie może w znacznym stopniu uchronić przed zachorowaniem na raka.
Czosnki w dłoń – robimy Guacamole :)
Guacamole ze świeżego awokado
Składniki dla 4 osób:
2 dojrzałe awokado
Sok z 2 limonek do smaku
1 mała cebula
2 ząbki Czosnku z chili Smak
2 papryki jalapeño
Sos tabasco do smaku
2 pomidory bez skóry
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 pęczek świeżej kolendry
Sól
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Obrane awokado ugnieść widelcem lub zmiksować, skropić sokiem z limonek, aby nie ściemniało. Pomidory wyfiletować i pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Awokado połączyć z pomidorami, cebulą, papryką jalapeno i czosnkiem. Dodać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo posiekaną kolendrą. Podawać na chrupiących grzankach z białej bagietki lub jako dodatek do chipsów nachos.