Dzisiaj kolejne tradycyjne danie śląskie – rolada wołowa. To potrawa uwielbiana przez mieszkańców regionu i bardzo popularna. Często serwowana z kluskami śląskimi. Danie idealne na niedzielny obiad – niestety dość ciężkie i treściwe, ale czasami warto zgrzeszyć.
Krok 1 – lista zakupów
1,2 kg udźca wołowego bez kości
300 g boczku wędzonego
2 śląskie kiełbaski
2 cebule
2 marchewki
4 duże ogórki kiszone
1 szklanka mąki
3 łyżki smalcu
3 łyżki musztardy
Sól, pieprz
Krok 2
Mięso pokrój na 8 równych kotletów i rozbij na płaty.
Krok 3
Każdy płat mięsa posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem.
Krok 4
Na mięsie układaj w równych proporcjach wszystkie składniki: po kawałku kiszonego ogórka, kiełbaski, cebuli, marchewki.
Krok 5
Mięso dokładnie zwiń, tworząc roladki i zwiąż białą sparzoną nitką.
Krok 6
Pozostałe z nadziewania składniki pokrój w kosteczkę.
Krok 7
Zwinięte rolady obtocz w mącę i obsmaż do zrumienienia na rozgrzanym smalcu, podlewaj wodą i duś 50-60 minut pod przykryciem.
Krok 8
Wyjmij rolady i odwiń ze sznurka.
Krok 9
W razie potrzeby zagęść sos mąką.
Krok 10
Oczyszczone ze sznurka rolady umieść w sosie i podduś. Danie podawaj kluskami śląski lub ulubionymi warzywami czy surówką.
Mirek DrewniakCzłonek Klubu Szefów Kuchni. Znany jest doskonale bywalcom restauracji na Śląsku jako kucharz i szef kuchni hotelu Noma Residence koło Tychów, której sukces współtworzył w latach 1993-2005. Więcej |