Nastał czas dla miłośników bobu, groszku, szparagów czy fasolki szparagowej… Z dnia na dzień ceny warzyw spadają, zatem zielone przysmaki można jeść z prawdziwą przyjemnością i bez ograniczeń. A do tego teraz warzywa zielone są sezonowe, co daje szansę na zakup naturalnych produktów.
Zielone warzywa mają wyjątkowe właściwości. Zawdzięczają one barwę chlorofilowi, który jak wielu pamięta, powstaje w procesie fotosyntezy. Dlaczego warto jeść warzywa zielone? Chlorofil ma właściwości oczyszczające organizm, głównie układ trawienny i limfatyczny, a oczyszczony organizm to sprawny organizm. Chlorofil ma podobną budowę do hemoglobiny, jest źródłem magnezu i żelaza.
Warzywa zielone mają swoich zwolenników między innymi ze względu na walory smakowe. Również pod względem dietetycznym mają one swoje plusy. Szczególnie warzywa strączkowe, takie jak bób czy groszek, są bogate w białko i błonnik, dlatego też to doskonałe warzywo dla wegetarian.
Większość rozkoszuje się smakiem warzyw w najprostszej postaci – po prostu na surowo. Jednak także ugotowane, z odrobiną soli, na parze czy też z patelni smakują wybornie. Do tego odrobina oliwy czy masła, aby podnieść walory smakowe. Ograniczeniem dla kulinarnych inspiracji może być tylko wyobraźnia. Spektrum możliwości jest ogromne, począwszy od zup, przez sałatki, potrawki, warzywne przystawki na ciepło i zimno czy omlety… a nawet coraz popularniejsze koktalie warzywne.
Warto wiedzieć, że:
- bób - jest bogaty w białko i błonnik podobnie jak inne rośliny strączkowe, dlatego też to doskonałe warzywo dla wegetarian. Może być też składnikiem zup i sałatek, a także zapiekanek. Z bobu można przygotować zupę krem czy purée, a inspiracją niech będą nasze przepisy.
- groszek należy do tej samej rodziny warzyw co bób. Ziarna groszku cenione są ze względu na słodki smak, kruchość i żywy, zielony kolor. Wiele osób lubi młodziutki groszek, szczególnie, kiedy ziarna są jeszcze niedojrzałe i można go jeść w całości.
- fasolka szparowa dostępna jest w dwóch odmianach, tzw. żółtostrąkowej i zielonostrąkowej. Obie odmiany spożywa się w całości, w strąkach, najczęściej gotowane we wrzącej wodzie z dodatkiem soli lub na parze. Fasolka najlepiej smakuje bezpośrednio po spożyciu, kiedy jest świeża.
- Szlachetny smak szparagów to nie wszystko, szparagi są bowiem bogate w witaminy C, E, β-karoten oraz minerały. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego są uznawane za bardzo zdrowe warzywo. Szparagi są też cennym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.
Sałatka z roszponki i bobu z anchois i suszonymi pomidorami
Składniki:
500 g sparzonego bobu bez skóry
50 g sałaty roszponki
1 mały słoiczek (ok. 180-200 ml) suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek Smak
Kilka plasterków szynki parmeńskiej pokrojonej w paski
50 g czarnych oliwek bez pestek Smak
Kilka filetów anchois do dekoracji
30 g sera parmezan w płatkach
Sos:
50 g Sosu włoskiego Prymat
oliwa z suszonych pomidorów
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka kaparów Smak
Sól czosnkowa Prymat i świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Sos włoski wymieszać z oliwą, dodać roztarte kapary, doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z bobem, szynką parmeńską i oliwkami. Tak przygotowaną sałatkę polać sosem, przełożyć do miseczek, na każdej porcji ułożyć filety anchois oraz płatki parmezanu.
Kurczak na zielono
Składniki:
4 udka z kurczaka bez skóry i kości
2 pokrojone w kostkę cebule
100 g brokułów
100 g zielonego groszku
1 zielona papryczka chili
100 g zielonej papryki
100 g pociętej zielonej fasoli szparagowej
100 g zielonych pokrojonych w ćwiartki pomidorów
100 g zielonych przekrojonych na pół szparagów
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
200 ml śmietany 36%
50 ml oleju do smażenia
1 pęczek natki
1 pęczek szczypiorku czosnkowego
Bazylia, Ziele angielskie, Pieprz czarny mielony, Liść laurowy, Sól morska Prymat,
trawa żubrówkowa
Sposób przygotowania:
1. Przygotować składniki.
Umyte i osuszone udka z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać solą i pieprzem.
2. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć udka i mocno zrumienić z każdej strony.
3. Dodać czosnek, cebulę, paprykę, fasolę szparagową i zielone pomidory, smażyć 10 minut, a następnie zalać białym winem. Dodać zielony groszek, brokuły, szparagi, przyprawy i dusić do miękkości.
4. Przed podaniem dodać śmietanę, pietruszkę, oliwę zmiksowaną z bazylią i szczypior. Mięso będzie miało bardziej wyrazisty smak, gdy na kilka godzin zamarynujemy je w przyprawach i ziołach.
5. Smacznego!
Delikatny krem z zielonego groszku
Składniki dla 2 osób:
2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
2 łyżki masła
1 pokrojona w kostkę cebula
2 ½ szklanki bulionu warzywnego Kucharek
½ szklanki śmietany kremówki 36%
Sól, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i groszek, wymieszać i podsmażyć. Dodać bulion i gotować przez chwilę, aż groszek będzie miękki. Następnie całość zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać cukier i odrobinę soli do smaku. Zupę można podawać z lekko kwaśną, ubitą śmietaną i grzankami.
Kopytka z rukolą na maśle
Składniki dla 4 osób:
-500 g ziemniaków
-100 g mąki pszennej
-1 jajko
-1 opakowanie rukoli
-130 g masła
-1/2 szklanki wody
-tarty ser Parmezan
-Sól morska w młynku PRYMAT
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i miksujemy blenderem lub przeciskamy przez maszynkę. Gotowe przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę, jajko i szczyptę soli, delikatnie wyrabiamy. Umyte liście rukoli blanszujemy, wrzucamy do lodu, a następnie suszymy, odciskamy z wody i miksujemy na jednolitą masę. Do przygotowanego ciasta dodajemy pastę z rukoli i wszystko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy długie ruloniki i wykrajamy z nich kluseczki.
W dużym garnku z odrobiną soli gotujemy wodę, w momencie wrzenia wrzucamy kluseczki i gotujemy do momentu wypłynięcia.
Przygotowujemy sos - na patelni stapiamy masło, dodajemy do niego wodę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, aby sos odrobinę zgęstniał. Ugotowane kopytka wyławiamy łyżką cedzakową, wykładamy na talerz, polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Posypujemy startym serem. Idealne jako dodatek do mięs, np. grillowanej piersi kurczaka zamarynowanej w klasycznej marynacie grillowej PRYMAT.
Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową
Składniki dla 4 osób:
600 g fileta z dorsza bez skóry
1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat
½ pęczka posiekanego koperku
8 cienkich plasterków cytryny
500 g umytej, oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej
400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
Sos:
200 ml jogurtu greckiego
2 wyciśnięte ząbki czosnku
Sok z ½ cytryny
½ pokrojonego w kostkę ogórka bez pestek
Pokrojony w kostkę miąższ z pomidora
1/2 pęczka cebuli dymki
3 pokrojone w kostkę rzodkiewki
Do smaku: sól, pieprz, papryka chili Prymat
Sposób przygotowania:
Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.
Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze. Ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.
Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.