Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezon na: Warzywa zielone… zainspirowani grochem, bobem i fasolką.

Sezon na: Warzywa zielone… zainspirowani grochem, bobem i fasolką.

Nastał czas dla miłośników bobu, groszku, szparagów czy fasolki szparagowej… Z dnia na dzień ceny warzyw spadają, zatem zielone przysmaki można jeść z prawdziwą przyjemnością i bez ograniczeń. A do tego teraz warzywa zielone są sezonowe, co daje szansę na zakup naturalnych produktów.

Zielone warzywa mają wyjątkowe właściwości. Zawdzięczają one barwę chlorofilowi, który jak wielu pamięta, powstaje w procesie fotosyntezy. Dlaczego warto jeść warzywa zielone? Chlorofil ma właściwości oczyszczające organizm, głównie układ trawienny i limfatyczny, a oczyszczony organizm to sprawny organizm. Chlorofil ma podobną budowę do hemoglobiny, jest źródłem magnezu i żelaza.

Warzywa zielone mają swoich zwolenników między innymi ze względu na walory smakowe. Również pod względem dietetycznym mają one swoje plusy. Szczególnie warzywa strączkowe, takie jak bób czy groszek, są bogate w białko i błonnik, dlatego też to doskonałe warzywo dla wegetarian.

Większość rozkoszuje się smakiem warzyw w najprostszej postaci – po prostu na surowo. Jednak także ugotowane, z odrobiną soli, na parze czy też z patelni smakują wybornie. Do tego odrobina oliwy czy masła, aby podnieść walory smakowe. Ograniczeniem dla kulinarnych inspiracji może być tylko wyobraźnia. Spektrum możliwości jest ogromne, począwszy od zup, przez sałatki, potrawki, warzywne przystawki na ciepło i zimno czy omlety… a nawet coraz popularniejsze koktalie warzywne.

Warto wiedzieć, że:

  • bób - jest bogaty w białko i błonnik podobnie jak inne rośliny strączkowe, dlatego też to doskonałe warzywo dla wegetarian. Może być też składnikiem zup i sałatek, a także zapiekanek. Z bobu można przygotować zupę krem czy purée, a inspiracją niech będą nasze przepisy.
  • groszek należy do tej samej rodziny warzyw co bób. Ziarna groszku cenione są ze względu na słodki smak, kruchość i żywy, zielony kolor. Wiele osób lubi młodziutki groszek, szczególnie, kiedy ziarna są jeszcze niedojrzałe i można go jeść w całości.
  • fasolka szparowa dostępna jest w dwóch odmianach, tzw. żółtostrąkowej i zielonostrąkowej. Obie odmiany spożywa się w całości, w strąkach, najczęściej gotowane we wrzącej wodzie z dodatkiem soli lub na parze. Fasolka najlepiej smakuje bezpośrednio po spożyciu, kiedy jest świeża.
  • Szlachetny smak szparagów to nie wszystko, szparagi są bowiem bogate w witaminy C, E, β-karoten oraz minerały. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego są uznawane za bardzo zdrowe warzywo. Szparagi są też cennym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

 

Sałatka z roszponki i bobu z anchois i suszonymi pomidorami

 Sezon na: Warzywa zielone… zainspirowani grochem, bobem i fasolką.

Składniki:

500 g sparzonego bobu bez skóry

50 g sałaty roszponki

1 mały słoiczek (ok. 180-200 ml) suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek Smak

Kilka plasterków szynki parmeńskiej pokrojonej w paski

50 g czarnych oliwek bez pestek Smak

Kilka filetów anchois do dekoracji

30 g sera parmezan w płatkach

 

Sos:

50 g Sosu włoskiego Prymat

oliwa z suszonych pomidorów

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka kaparów Smak

Sól czosnkowa Prymat i świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos włoski wymieszać z oliwą, dodać roztarte kapary, doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z bobem, szynką parmeńską i oliwkami. Tak przygotowaną sałatkę polać sosem, przełożyć do miseczek, na każdej porcji ułożyć filety anchois oraz płatki parmezanu.

 

Kurczak na zielono

  

Sezon na: Warzywa zielone… zainspirowani grochem, bobem i fasolką.

Składniki:

4 udka z kurczaka bez skóry i kości

2 pokrojone w kostkę cebule

100 g brokułów

100 g zielonego groszku

1 zielona papryczka chili

100 g zielonej papryki

100 g pociętej zielonej fasoli szparagowej

100 g zielonych pokrojonych w ćwiartki pomidorów

100 g zielonych przekrojonych na pół szparagów

100 ml białego wina

2 ząbki czosnku

50 ml oliwy z oliwek

200 ml śmietany 36%

50 ml oleju do smażenia

1 pęczek natki

1 pęczek szczypiorku czosnkowego

Bazylia, Ziele angielskie, Pieprz czarny mielony, Liść laurowy, Sól morska Prymat,

trawa żubrówkowa

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki.

Umyte i osuszone udka z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać solą i pieprzem.

2. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć udka i mocno zrumienić z każdej strony.

3. Dodać czosnek, cebulę, paprykę, fasolę szparagową i zielone pomidory, smażyć 10 minut, a następnie zalać białym winem. Dodać zielony groszek, brokuły, szparagi, przyprawy i dusić do miękkości.

4. Przed podaniem dodać śmietanę, pietruszkę, oliwę zmiksowaną z bazylią i szczypior. Mięso będzie miało bardziej wyrazisty smak, gdy na kilka godzin zamarynujemy je w przyprawach i ziołach.

5. Smacznego!

 

Delikatny krem z zielonego groszku

 

 Sezon na: Warzywa zielone… zainspirowani grochem, bobem i fasolką.

Składniki dla 2 osób:

2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku

2 łyżki masła

1 pokrojona w kostkę cebula

2 ½ szklanki bulionu warzywnego Kucharek

½ szklanki śmietany kremówki 36%

Sól, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i groszek, wymieszać i podsmażyć. Dodać bulion i gotować przez chwilę, aż groszek będzie miękki. Następnie całość zmiksować, przetrzeć przez sito, dodać cukier i odrobinę soli do smaku. Zupę można podawać z lekko kwaśną, ubitą śmietaną i grzankami.

 

 

Kopytka z rukolą na maśle

 

Składniki dla 4 osób:

-500 g ziemniaków

-100 g mąki pszennej

-1 jajko

-1 opakowanie rukoli

-130 g masła

-1/2 szklanki wody

-tarty ser Parmezan

-Sól morska w młynku PRYMAT

 

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i miksujemy blenderem lub przeciskamy przez maszynkę. Gotowe przekładamy na stolnicę, dodajemy mąkę, jajko i szczyptę soli, delikatnie wyrabiamy. Umyte liście rukoli blanszujemy, wrzucamy do lodu, a następnie suszymy, odciskamy z  wody i miksujemy na jednolitą masę. Do przygotowanego ciasta dodajemy pastę z rukoli i wszystko zagniatamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy długie ruloniki i wykrajamy z nich kluseczki.

W dużym garnku z odrobiną soli gotujemy wodę, w momencie wrzenia wrzucamy kluseczki i gotujemy do momentu wypłynięcia.

Przygotowujemy sos - na patelni stapiamy masło, dodajemy do niego wodę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy, aby sos odrobinę zgęstniał. Ugotowane kopytka wyławiamy łyżką cedzakową, wykładamy na talerz, polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Posypujemy startym serem. Idealne jako dodatek do mięs, np. grillowanej piersi kurczaka zamarynowanej w klasycznej marynacie grillowej PRYMAT.

 

 

Dorsz gotowany na parze z zieloną fasolką szparagową 

 Sezon na: Warzywa zielone… zainspirowani grochem, bobem i fasolką.

 

Składniki dla 4 osób:

600 g fileta z dorsza bez skóry

1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat

 

½ pęczka posiekanego koperku

8 cienkich plasterków cytryny

500 g umytej, oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej

400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego

 

Sos:

200 ml jogurtu greckiego

2 wyciśnięte ząbki czosnku

Sok z ½ cytryny

½ pokrojonego w kostkę ogórka bez pestek

Pokrojony w kostkę miąższ z pomidora

1/2 pęczka cebuli dymki

3 pokrojone w kostkę rzodkiewki

Do smaku: sól, pieprz, papryka chili Prymat

 

Sposób przygotowania:

Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.

Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze. Ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.

Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.

 

 

bietka 01.07.2014 09:44
najbardziej lubię zielony groszek prosto z krzaczka i gotowany bób :)
migotka28 30.06.2014 20:50
u nas w domu za bobem nie przepadam ale za to uwielbiamy fasolke i groch , jeszcze troszke trzeba poczekac bo w wrzywniaczku dopiero kwitna fasolki i groszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak