Tarta może być zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, dlatego posługując się francuskim określeniem "Quiche" powinniśmy wiedzieć, że chodzi tutaj o tę na słono. Wiecie może, co jest wyróżnikiem prawdziwego quicha? Czytajcie dalej!
Tradycyjny francuski placek przygotowuje się na bazie ciasta kruchego. Mąka, masło, woda lub jajko to podstawa. W przepisie Doradcy Smaku został on jeszcze wzbogacony ziołową nutą w postaci suszonego Oregano. Następnie przygotowuje się oczywiście farsz i tutaj panuje dowolność. Klucz tkwi jednak w wykończeniu, który dla każdego prawdziwego Quicha, powinien wyglądać podobnie. Mowa oczywiście o masie jajecznej, na bazie jajek, śmietanki lub serka mascarpone i przypraw. Taką masą zalewa się farsz, a następnie zapieka. Pod koniec pieczenia, warto posypać tartę żółtym serem, tak by uzyskać efekt skorupki. Jeśli będziecie dokładnie trzymać się przepisu na quiche - macie gwarancję idealnego efektu kulinarnego!
>> Przepis na Quiche z boczniakami, jarmużem, suszonymi pomidorami <<