Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przyprawa Tygodnia: Gorczyca biała

Przyprawa Tygodnia: Gorczyca biała

 

 

Występuje ona od dawna głównie w krajach strefy umiarkowanej. W wiekach średnich na terenie Europy gorczyca była jedną z przypraw powszechnie dostępnych dla mniej zamożnych. Dzięki niej ówczesne potrawy zyskiwały lepszy smak i stawały się bardziej urozmaicone. Znane są trzy rodzaje gorczycy: biała, czarna oraz pochodząca z Indii sarepska.

 

Gorczyca biała zachwyca nieco słodkawym, a zarazem lekko ostrym smakiem. Prymat oferuje nasiona gorczycy w całości, dzięki czemu przyprawiane potrawy lub przetwory nabierają intensywnego smaku. Gorczyca w  przeciwieństwie do innych przypraw jest właściwie bez zapachu. Dlatego przed dodaniem nasion do potrawy można je uprażyć na oleju.  Dzięki temu nabiorą ostrego aromatu. Gorczyca jest świetnym dodatkiem do kwaszonych i konserwowych ogórków, a także kwaszonej kapusty. Polecamy dodawanie jej również do masła ziołowego.

 

 

Przyprawa Tygodnia: Gorczyca biała

 

 

Z Gorczycą białą możemy przygotować smakowity sos z mango, który będzie doskonałym dodatkiem do dań z grilla, drobiu, wieprzowiny, ryb i ryżu.

 

 

CHUTNEY Z MANGO

 

Składniki:

3 dojrzałe owoce mango

2 świeże czerwone papryczki chili

50 g korzenia imbiru

150 g cukru

250 ml octu owocowego

1-2 ząbki czosnku

2 cytryny

1 łyżeczka ziaren Gorczycy całej Prymat

1 łyżeczka ziaren Ziela angielskiego Prymat

 

Sposób przygotowania:

Mango umyć, obrać ze skóry, przekroić, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Chili przekroić wzdłuż, usunąć szypułki, pestki i zgrubienia, opłukać i drobno pokroić. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie powyższe składniki przełożyć do dużego garnka, dodać cukier, sól i ocet, wymieszać i pozostawić na noc pod przykryciem.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, wycisnąć sok z cytryny, dodać do owoców wraz z przyprawami i wymieszać. Przykryć, zagotować na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia 30 minut, aż chutney zgęstnieje. Podczas gotowania chutney należy dość często mieszać i uważać, aby się nie przypaliło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak