Papryka Cayenne jest bliską krewną meksykańskiej papryczki Jalapeño. Co ciekawe, w krajach podzwrotnikowych spotyka się ponad trzydzieści różnych odmian pieprzu kajeńskiego.
Chili pieprz cayenne to przyprawa o intensywnym zapachu i wysublimowanym smaku.Ma on także właściwości zdrowotne - w małych ilościach przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu.
Lecznicze atrybuty pieprzu Cayenne wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Najczęściej leczy się nim choroby układu krążenia, bóle reumatyczne i bóle brzucha. Podczas infekcji szczyptę przyprawy rozrobionej z wodą można używać do płukania gardła.
Pamiętajmy, że chili pieprz cayenne to bardzo ostra przyprawa, dlatego należy używać jej z rozwagą i umiarem. Warto dozować ją stopniowo, aby nie przesadzić. Pieprz kajeński używany w nadmiernych ilościach może doprowadzić do podrażnienia układu pokarmowego i błon śluzowych.
Dla podkreślenia smaku, warto podgrzać pieprz cayenne na oliwie lub maśle. Przyprawa ta idealnie pasuje do białych sosów, ponieważ nabiera „apetycznego” koloru.
W połączeniu z innymi przyprawami pieprz kajeński jest idealny do marynowania mięs i owoców morza. W porze zimowej dodany do potraw skutecznie rozgrzeje nasz organizm. Polecam również dodanie szczypty chili pieprz cayenne do gorącej czekolady, co cudownie zaostrzy jej smak.