Przyprawa tygodnia: Chili Pieprz Cayenne

Papryka Cayenne jest bliską krewną meksykańskiej papryczki Jalapeño. Co ciekawe, w krajach podzwrotnikowych spotyka się ponad trzydzieści różnych odmian pieprzu kajeńskiego.
Chili pieprz cayenne to przyprawa o intensywnym zapachu i wysublimowanym smaku.Ma on także właściwości zdrowotne - w małych ilościach przyspiesza przemianę materii i obniża poziom cholesterolu.
Lecznicze atrybuty pieprzu Cayenne wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Najczęściej leczy się nim choroby układu krążenia, bóle reumatyczne i bóle brzucha. Podczas infekcji szczyptę przyprawy rozrobionej z wodą można używać do płukania gardła.
Pamiętajmy, że chili pieprz cayenne to bardzo ostra przyprawa, dlatego należy używać jej z rozwagą i umiarem. Warto dozować ją stopniowo, aby nie przesadzić. Pieprz kajeński używany w nadmiernych ilościach może doprowadzić do podrażnienia układu pokarmowego i błon śluzowych.
Dla podkreślenia smaku, warto podgrzać pieprz cayenne na oliwie lub maśle. Przyprawa ta idealnie pasuje do białych sosów, ponieważ nabiera „apetycznego” koloru.
W połączeniu z innymi przyprawami pieprz kajeński jest idealny do marynowania mięs i owoców morza. W porze zimowej dodany do potraw skutecznie rozgrzeje nasz organizm. Polecam również dodanie szczypty chili pieprz cayenne do gorącej czekolady, co cudownie zaostrzy jej smak.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się