Zupa z soczewicy z aromatycznymi przyprawami i jogurtem naturalnym
Składniki dla 4 osób:
100 g pomidorów pelati
200 g soczewicy konserwowej
1 pokrojona w kostkę mała cebula
2 posiekane ząbki czosnku
Oliwa z oliwek do smażenia
5 Goździków, Cynamon, Imbir, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
1 łyżeczka Przyprawy curry Prymat
2 kostki rosołowe Kucharek rozpuszczone w 500 ml wrzątku
100 ml jogurtu bałkańskiego lub greckiego
100 g pokrojonego w kostkę twardego żółtego sera
Sól czosnkowa, Pieprz czarny grubomielony Prymat do smaku
100 g pomidorów concasse
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek i cebulę, dodać wymieszane i utarte w moździerzu przyprawy. Całość zalać bulionem, dodać pomidory i soczewicę, a następnie gotować przez ok. 15 minut. Zupę zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem. Kostki żółtego sera i pomidory concasse ułożyć w miseczkach, zalać zupą. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego.
Sataye z łososia norweskiego i tuńczyka
Składniki dla 4 osób:
300 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
300 g fileta z tuńczyka bez skóry
Marynata:
2 łyżki oliwy z orzechów laskowych
2 łyżki cukru trzcinowego
1 mały pęczek świeżej kolendry
½ łyżeczki pasty sambal oelek
½ łyżeczki mielonej kurkumy
100 ml mleka kokosowego
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki soku z cytryny
½ łyżeczka Pieprzu czarnego grubomielonego Prymat
2 ząbki czosnku
1 łyżka Przyprawy do ryb Prymat
½ łyżeczki Imbiru mielonego Prymat do smaku
2 łyżki prażonych orzechów nerkowca
1 obrane i pokrojone w dużą kostkę mango
1 obrany i pokrojony w dużą kostkę melon gallo
8 przekrojonych na pół gałązek trawy cytrynowej
1 owoc granatu
Do dekoracji:
1 limonka
1 cytryna
Kilka gałązek świeżego szczypiorku
1 łyżka czarnego sezamu
Sposób przygotowania:
Filety z łososia norweskiego i tuńczyka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Tak przygotowaną marynatą natrzeć słupki łososia i tuńczyka, odstawić do lodówki na około 1 godzinę (dłuższy czas marynowania zwiększy efekt smakowy ryby). Zamarynowane fileciki z łososia i tuńczyka nabić delikatnie na gałązki trawy cytrynowej i grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub na żeliwnym grillu (przed wyłożeniem ryby na grilla należy dokładnie posmarować ruszt oliwą lub olejem).
Sataye podawać z kawałkami mango i melona, prażonymi orzechami nerkowca, gałązkami świeżego szczypiorku, cząstkami granatu, cytryny i limonki. Przed podaniem posypać ziarnami czarnego sezamu.
Czekolada na gorąco z przyprawami korzennymi
Składniki:
1 l mleka
500 ml śmietany 36%
500 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka przypraw korzennych, np. Cynamonu, Imbiru Prymat
Sposób przygotowania:
Mleko i śmietanę zagotować. Czekoladę pokroić na małe kawałki i stopniowo dodawać do mleka, cały czas mieszając. Dodać przyprawy korzenne i gotować kilka minut na małym ogniu. Gotowa do picia czekolada powinna być lekko zagęszczona i jedwabista.
Powodzenia i smacznego!