Składniki dla 4 osób:
4 steki z karkówki (każdy po 160 g)
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 op. przyprawy do karkówki Prymat
1 łyżka musztardy dijon
2 ząbki czosnku
8 umytych pokrojonych w łódki ziemniaków ze skórką
6 łyżek oliwy z oliwek
Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 łyżki gęstego jogurtu
1 pęczek dymki
1 wyfiletowana czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso natrzeć marynatą powstałą poprzez zmiksowanie wszystkich składników i odstawić w chłodne miejsce. Ziemniaki ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, posypać solą, dodać rozmaryn i piec około 30 minut w temperaturze 200˚C. Steki usmażyć na rozgrzanej patelni grillowej nasmarowanej oliwą, pod koniec dodając paprykę i dymkę. Następnie całość piec 5 minut w temperaturze 180˚C.
Na aromatycznych stekach z karczku wieprzowego ułożyć pieczone chipsy ziemniaczane z rozmarynem. Tak przygotowanie danie udekorować dymką, czerwoną papryką i kwaśnym jogurtem.