Kiedy za oknem szaleje deszcz i wiatr, a całodzienna szaruga daje nam się we znaki wprawiając nas w ponury nastrój, receptą mogą okazać się kulinaria… .
Jesienią często dopada nas zmęczenie i senność, dlatego w tym okresie warto zadbać o dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które zapewnią nam zarówno dobre samopoczucie, jak i odporność na zmieniające się warunki pogodowe. Jesienną dietę warto oprzeć na pożywnych mięsach, rybach i owocach morza, nie zapominając jednak o bogatych w witaminę C owocach i warzywach. Godny polecenia jest również bakteriobójczy czosnek, który podniesie walory smakowe dań i wzmocni odporność organizmu.
Czy wiesz że... ?
Drzewa zrzucają na jesień swoje liście, aby nie stracić niezbędnego zapasu wody. Jesienią do liści przestaje dopływać woda, przez co usychają i odpadają z drzew.
Menu na jesienną słotę!
Jesień w kuchni rządzi się swoimi prawami. Dotychczasowe letnie menu należy zastąpić rozgrzewającymi zupami, daniami jednogarnkowymi a w spiżarniach zrobić sobie zapasy na zimę. Konfitura z owoców czy przetwory z warzyw z pewnością pozwolą Wam w trakcie jesieni przypomnieć sobie smaki lata.
Po inspiracje zapraszam TUTAJ.