Trwa sezon na owoce cytrusowe, które jesienią i zimą są najsmaczniejsze. Dlatego to właśnie one – a konkretnie cytryny, będą naszymi dzisiejszymi bohaterkami. Dzięki dużej zawartości witaminy C, łatwiej nam będzie walczyć z zimowymi przeziębieniami. Dziś polecam tartę cytrynową – idealną na karnawałową kolację w gronie rodziny i przyjaciół.
Krok 1 – lista zakupów
Ciasto:
220 g mąki pszennej
110 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli
Krem cytrynowy:
250 ml mleka
30 g cukru
3 żółtka
30 g mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 2 cytryn
sok z 2 cytryn
Masa bezowa:
2 białka
120 g cukru
Krok 2
Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 3
Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm.
Krok 4
Ciasto piecz ok. 15 minut w temperaturze 170 st. C, aż ciasto będzie jasnobrązowe, a następnie odstaw do wystygnięcia.
Krok 5
Przygotuj krem: zagotuj mleko z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając, powoli dodaj gorące mleko. Do powstałej masy dodaj sok i skórkę otartą z cytryn. Całość zagotuj.
Krok 6
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z zagotowanym kremem.
Krok 7
Masę wylej na podpieczony spód tarty i całość zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.