Partnerami akcji są:
Jeśli do tej pory nie udało Wam się dotrzeć na żadne z naszych kulinarnych przystanków lub chcecie po raz kolejny bawić się z nami to macie niepowtarzalną okazję pojawić się na ostatnim już wydarzeniu kulinarno – muzycznym z Radiem Złote Przeboje. W ten weekend - 24 sierpnia - jedziemy do Częstochowy. Kulinarny TIR pełen grillowych specjałów jak zawsze stacjonować będzie obok sceny, na której rozgrywać się będą liczne konkursy oraz zabawy z nagrodami dla dzieci i dorosłych. Dlatego głodnych wrażeń zarówno muzycznych (tym razem zagrają dla nas Maryla Rodowicz i Papa D), jak i kulinarnych zapraszamy do degustacji wybornych ryb, kiełbasek oraz skrzydełek z kurczaka przyprawianych przez Roberta Sowę.
Jak zawsze rozpoczynamy sygnałem radiowym o godzinie 16. A bawimy się do późnych godzin nocnych :).
Koncert Papa D: godzina 19.00
Koncert Maryli Rodowicz: godzina 20:30
Konspol poleca "Lasagne Gyros"
Czas przygotowania:
1 h
Ilość osób:
Dla 4 osób
Składniki:
makaron Lasagne
1 puszka kukrydzy konserwowej
40 dkg pieczarek
3 cebule
2 świeże papryki
400 ml gęstego soku pomidorowego
starty żółty ser
przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, papryka, sól
oliwa
Sposób przygotowania:
Pieczarki, paprykę posiekać na drobne cząstki. Gyros z kurczaka przełożyć do garnka z grubym dnem. Na tłuszczu zeszklić, cebule i podsmażyć pieczarki, całość posolić. Doprawić do smaku bazylią, oregano, słodką papryką, chili w proszku oraz granulowanym czosnkiem. Podsmażone warzywa włożyć do rondla z kurczakiem, dodać do garnka paprykę, kukurydzę oraz 1/4 soku pomidorowego. Wszystko dusić na małym ogniu 15 minut.
Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem układać na zmianę płaty makaronu, farsz mięsny, ser. Na wierzchu ułożyć makaron, polać pozostałym przecierem pomidorowym, posypać serem.
Całość zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 30-40 minut.